Deel deze spotlight

Keuken inrichting: tips & tricks

Tekst
BeeldXYTO Media

Ben je bezig met de keuken inrichting dan is het aan te raden om naast het design, kleur en materiaal aan praktisch gemak te denken. De keuken is een plek waar je graag alles binnen handbereik wilt hebben als je aan het koken bent. Daar is bij de indeling dan ook rekening mee te houden. Verder is het van belang om aandacht te besteden aan de keukenverlichting. Er zijn voor wat betreft de keuken inrichting dan ook een aantal handige tips & tricks die je van pas komen.

Keuken inrichting: zorg voor een efficiënte indeling

De indeling bepaalt bij de keuken inrichting in welke mate je praktisch gemak ervaart. Er zijn wat dat betreft verschillende onderdelen te onderscheiden. De spoelbak is daar een van en het is ideaal als deze een plek heeft in de buurt van de kookzone.


De spoelbak bevindt zich in het keukenblad en het is handig om aan beide zijden ruimte te hebben. Bijvoorbeeld om het koffiezetapparaat neer te zetten aan de ene kant en aan de andere kant ruimte te hebben voor het snijden van groenten.


Creëer voldoende opbergruimte

Bij de keuken inrichting spelen keukenkastjes een belangrijke rol. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk als je potten en pannen nabij de kookzone opbergt. Dit geldt ook voor potjes met kruiden. Het soort keukenkastje bepaalt hoeveel opbergruimte je hebt voor deze verschillende keukenbenodigdheden.


Uiteraard is het ook van belang om aan het opbergen van je voorraad te denken. Zorg er in elk geval voor dat je meer dan genoeg opbergruimte hebt, zodat je de keuken overzichtelijk en netjes kan houden. Bij het inrichten van de keuken geef je de koelkast een plek waar je eenvoudig bij kan. Je gebruikt de koelkast meerdere keren per dag en het is ideaal als deze een plek in de buurt van het aanrechtblad krijgt. Denk daarbij ook aan de draairichting van de deur van de koelkast.


Zorg voor eenheid in design

Een keuken komt het mooiste uit als er sprake is van eenheid in design. Dit hoeft niet te betekenen dat je alle keukenonderdelen in dezelfde kleuren of materialen moet uitvoeren. Er zijn namelijk allerlei materialen en kleuren die uitstekend met elkaar combineren.


Eenheid in design is bijvoorbeeld te realiseren door een specifieke keukenstijl te kiezen. Denk maar aan een landelijke keukenstijl of aan een strakke en moderne keuken inrichting. Het is ook mogelijk om een tijdloze keuken inrichting samen te stellen. Je gaat dan niet mee met trends, maar kiest voor neutrale kleuren en materialen.


Kies de juiste verlichting

Keukenverlichting speelt een belangrijke rol bij de keuken inrichting. Niet alleen met betrekking tot de sfeer en uitstraling, maar vooral ook ten aanzien van het zicht. Een mooie sfeerlamp die niet de gehele keuken verlicht, geeft je geen goed zicht op wat er allemaal in de pruttelende pannen gebeurt.


Je kan het plafond van helder keukenlicht voorzien en om meer sfeer aan te brengen met keukenspotjes werken. Of je maakt gebruik van de mogelijkheid om voor dimverlichting te kiezen. In het kader van duurzaamheid is het uiteraard ideaal als je gebruikmaakt van ledverlichting. Heb je een grote woonkeuken? In dat geval plaats je boven de eettafel een mooie hanglamp die sfeervol is en in helder licht voorziet.


Gepubliceerd op9 januari 2024 om 10:03
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga