Deel deze spotlight

Keuken indeling maken

Tekst
BeeldXYTO Media

Bij de aanschaf van een nieuwe keuken heb je alle gelegenheid om een praktische keuken indeling te maken. Het design en de kleuren zijn uiteraard van invloed op de sfeer net als het materiaal. Bovendien zijn er wellicht extra wensen ten aanzien van het gebruiksgemak en heb je doorgaans een budget vastgesteld. Verder speelt de grootte van de keuken een rol als je een indeling gaat maken. Zo zijn er meerdere aspecten om rekening mee te houden bij het indelen van je keuken.

Keuken indeling maken: de zones

Bij het maken van een keukenindeling zijn er een aantal belangrijke zones die in functioneel en praktisch gemak voorzien. Je hebt wat dat betreft een keukenblad nodig met een spoelbak en werkruimte om bijvoorbeeld brood te smeren of groente te snijden. Daarnaast is er een kookzone nodig om op te koken, maar ook opbergruimte. Alle potten en pannen moeten een plekje krijgen net als dat je voorraad opbergt en servies bij de hand hebt. Bij het indelen van de zones houd je uiteraard ook rekening met de gewenste keukenapparatuur en aanwezige of te verplaatsen aansluitingen.


Om voedsel koel of ingevroren te bewaren, is er wat dat betreft een belangrijke zone, die niet mag ontbreken, namelijk de koelkast. Bij het maken van een keuken indeling let je dan ook op de positie van de koelkast ten opzichte van het aanrechtblad met spoelbak en kookzone. Professionele keukenontwerpers gaan uit van een denkbeeldige driehoek voor deze belangrijke zones. Daarbij is het van belang om voor een vrije doorgang te zorgen en de afstand tussen deze zones te optimaliseren.


· Keukenblad

· Spoelbak

· Kookzone

· Koelkast

· Opbergruimte


Vorm van de keuken

Bij het kiezen van een vorm voor je keuken heb je verschillende mogelijkheden. Bij een rechte keuken bevinden alle belangrijke zones zich tegen dezelfde muur aan. Dit is onder meer een populaire keuze als de ruimte in je keuken beperkt is. Bij een grotere keuken is het ook mogelijk om de keukenzones tegen twee rechte muren te plaatsen. Bijvoorbeeld de kookzone aan de ene muur en een werkblad met spoelzone tegen de andere muur.


Een hoekkeuken ofwel een L-keuken is ideaal als je veel ruimte tot je beschikking hebt. Voor wat betreft de keukendriehoek is dit een perfecte keuken indeling. Een andere vorm met volop bewegingsruimte is een keuken indeling maken met een U-vorm. Je hebt dan alles bij de hand vanaf een centraal punt en hoeft je alleen maar om te draaien om van een andere keukenzone gebruik te maken. In een grote woonkeuken of in een woonkamer met open keuken is een kookeiland of keukeneiland een ware eyecatcher.


Keukenkastjes

Keukenkastjes zijn belangrijk als je een indeling van de keuken gaat maken. Deze bepalen namelijk hoeveel opbergruimte je creëert. Naast dat er plek is onder het aanrechtblad geldt dat je tegen de muur erboven ook keukenkastjes kan plaatsen. Daarbij heb je voor wat betreft de indeling van de keukenkastjes en vorm allerlei opties om uit te kiezen.


Een hoekkast is ideaal om een hoek in je keuken optimaal te benutten. Bovenkasten zijn in allerlei afmetingen beschikbaar en bieden meer ruimte als deze extra diep en lang zijn. In plaats van traditionele onderkasten zijn er riante ladekasten beschikbaar. Deze zijn praktisch in gebruik en bieden een zee van opbergruimte.


Materiaal, kleur en design

Bij het maken van een indeling van je keuken kijk je niet alleen naar de keukenopstelling, maar natuurlijk ook naar het materiaal, kleur en design. Deze elementen zijn van invloed op de totale uitstraling en vormen de basis voor een bepaalde keukenstijl. Dit geldt niet alleen voor de keukenkastjes, maar vooral ook voor het keukenblad. Bij het maken van een keuze voor een keukenblad is het van belang om met het hygiënische aspect rekening te houden. Bovendien is het belangrijk dat het keukenblad slijtvast en hittebestendig is. Er is volop variatie in materialen voor keukenbladen, zoals composiet, hout, beton en kunststof.

Gepubliceerd op23 januari 2024 om 10:07
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga