Deel deze spotlight

Kant-en-klare binnenwanden

Tekst
BeeldXYTO Media

Kant-en-klare binnenwanden zijn een perfecte oplossing op snel en efficiënt te bouwen. Paneelwanden zijn direct toe te passen en volledig voorbereid en veelal afgewerkt. Een kant-en-klare binnenwand bestaat uit panelen die gezamenlijk een paneelwand vormen. Prefab wandpanelen vormen geen draagmuren, maar zijn wel ideaal om bijvoorbeeld op een snelle manier een ruimte te scheiden. Kant-en-klare binnenwanden zijn zowel geschikt om snel te bouwen als om ruimtes in bestaande woningen of kantoren op te splitsen. Zo zijn er ook wandpanelen die geschikt zijn om muren mee te isoleren en kant-en-klaar zijn met isolatie en esthetische afwerking.

Kant-en-klare binnenwanden met sleuven

Het is ideaal als er sprake is van kant-en-klare binnenwanden die al voorbereid zijn en over sleuven voor elektradozen en elektra beschikken. Op de bouwplaats is dit een uitkomst om niet alleen tijd, maar ook arbeidskosten te besparen. Er zijn overigens allerlei verschillende soorten kant en klare wandpanelen beschikbaar, zowel voor de professionele bouwsector als voor particulieren. Het plaatsen van een binnenwand is wat dat betreft zelfs door een enkel persoon uit te voeren. Dat de sleuven voor elektra er al in zitten, is bovendien bijzonder kostenefficiënt. Het is niet meer nodig om, zoals tijdens het traditioneel plaatsen van binnenwanden eerst de wand te plaatsen en daarna ruimte te maken voor bedrading en elektradozen. Bij een kant-en-klare binnenwand is deze voorbereiding namelijk al gebeurd.


Voordelen kant-en-klare binnenwanden

Een kant-en-klare binnenwand heeft als voordeel dat het hiermee heel gemakkelijk is om een scheidingswand neer te zetten of om een muur mee te bekleden. De panelen zijn gemakkelijk te monteren en er is geen verdere afwerking meer nodig. Dit is bij het gebruik van gipsblokken bijvoorbeeld wel het geval net als bij het aanbrengen van gipsplaten. Daar komt het voordeel van de sleuven die voor elektra aanwezig nog bij. Het enige nadeel van een kant-en-klare paneelwand is dat de muur geen draagvermogen heeft en daardoor dus niet als draagmuur kan dienen. Dit is uiteraard ook niet het uitgangspunt bij dergelijke prefab paneelwanden.


Kostenefficiënt en snel binnenwanden plaatsen in de bouw

Er zijn verschillende uitvoeringen van kant-en-klare binnenwanden, waarbij er voor de bouw uiteraard andere eigenschappen van belang zijn. Er zijn bijvoorbeeld paneelwanden die van alle voorbereidingen voor elektra en leidingen zijn voorzien en die weersbestendig zijn. Bij het bouwen van woningen is het bijvoorbeeld ideaal om kant-en-klare binnenwanden toe te passen. Bij dit soort panelen is het wel belangrijk dat de binnenwanden eerst worden geplaatst om daarna pas het dak erop te zetten. De binnenwanden zijn voorzien van een waterwerende coating en zijn op basis van het concept plug & play te plaatsen. Bij dit type binnenwanden is er geen sprake van invloed van het impregneermiddel op afwerkingen met bijvoorbeeld verf, behanglijm of stucwerk.


Plaatsen van prefab wandpanelen

Het plaatsen van prefab wandpanelen als binnenwand is heel eenvoudig. Er zijn verschillende manieren om verschillende soorten kant-en-klare binnenwanden aan te brengen. Een eerste optie is om de paneelwanden rechtstreeks op de muur te plaatsen. Daarnaast is het mogelijk om de binnenwand op regelwerk te monteren. Verder zijn er binnenwanden die kant-en-klaar zijn om toe te passen op profielen die speciaal voor de betreffende wandpanelen zijn ontwikkeld.

Gepubliceerd op13 februari 2023 om 14:42
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga