Deel deze spotlight

Instituut wint WAF Best Use of Certified Timber Prize

TekstPEFC Nederland
BeeldPatrick Reynolds

De prestigieuze Best Use of Certified Timber Prize is dit jaar gewonnen door het Nieuw-Zeelandse Scion Innovation Hub. Vanwege corona werd de winnaar dit jaar bekendgemaakt tijdens een online bijeenkomst. Het Nieuw-Zeelandse gebouw sleepte ook de eerste prijs in de wacht in de categorie voltooide gebouwen voor het hoger onderwijs en research.

Het prijswinnende gebouw heet voluit Scion Innovation Hub, Te Whare Nui o Tuteata en is ontworpen door het lokale bureau RTA Studio/Irving Smith Architects. ‘Te Whare Nui o Tuteata’ betekent letterlijk ‘De grote zaal van Tuteata’. Tuteata zijn voorouders van drie lokale Māori-stammen. Dit wordt onder meer gesymboliseerd in de entree, die bestaat uit drie deurposten in de vorm van bergtoppen, gemaakt van gecertificeerd glulam (glued laminated timber). Het gebouw bestaat naast duurzaam hout voornamelijk uit glas. Dankzij de slimme, diagonale plaatsing van de constructiebalken is voor dit gebouw veel minder hout nodig dan voor vergelijkbare gebouwen. Bovendien is het gehele pand -bezien voor de hele levensduur- volledig klimaatneutraal.

‘Scion Innovation Hub is een eerbetoon aan de lokale inheemse gemeenschap en haar geschiedenis, en is een onderzoekscentrum voor bosbouw. Beide zijn in lijn met PEFC’s principes rond respect voor de gemeenschap en voortdurende innovatie,’ benadrukt Michael Berger, plaatsvervangend CEO van PEFC.

Onderzoeksinstituut Scion is gespecialiseerd in technologische ontwikkeling voor de bosbouwindustrie, met alle respect voor de lokale bevolking. Daarnaast doet Scion veel onderzoek op het gebied van duurzaamheid. Scion Innovation Hub, Te Whare Nui o Tuteata is gelegen aan de rand van een groot natuurgebied op het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Bezoekers zijn er meer dan welkom om in de publieke ruimtes tentoonstellingen te bezoeken of te ontspannen in het café.

De door PEFC gesponsorde prijs wordt tijdens het World Architecture Festival jaarlijks toegekend aan architecten of projectteams voor hun gebruik van gecertificeerd bouwmateriaal voor een bouwproject dat uitblinkt in duurzaamheid, innovatie, kwaliteit of esthetiek. De volledige shortlist voor de Best Use of Certified Timber Prize is te bekijken op de website van WAF.

Gepubliceerd op21 december 2021 om 0:00