Infraroodpaneel
Een infraroodpaneel is ideaal als bijverwarming om heel gericht een bepaalde plek in huis te verwarmen. Bijvoorbeeld als je op de bank zit of bij de eethoek net als om de warmte te richten op een thuiswerkplek. Infraroodpanelen zijn eveneens geschikt om kleine ruimtes te verwarmen, zoals onder meer een badkamer, waar geen verwarmingssysteem aanwezig is.
Hoe werken infraroodpanelen?
Een infraroodpaneel functioneert op basis van elektriciteit. De warmte richt zich binnen het bereik op het lichaam. Het is niet zo dat de hele ruimte wordt verwarmd, want het gaat hier om plaatselijke verwarming. Dit ook een reden dat het om een zeer efficiënte manier van verwarmen gaat. Er gaat geen warmte aan de lucht verloren en er is geen invloed op de luchtcirculatie. Een standaard radiator laat lucht bewegen en verwarmt deze, waarbij de werking minder efficiënt is. Een infraroodpaneel geeft direct warmte af en er wordt niet onnodig energie verspild.
Voordelen infraroodpanelen
Een infraroodpaneel geeft direct warmte af nadat deze in werking is gesteld en heeft niet veel tijd nodig om op te warmen. Er verdwijnt geen energie, omdat er sprake is van lokaal gerichte verwarming. Een voordeel is bovendien dat je lichaam wordt verwarmd en niet de lucht in de ruimte. Het ontbreken van luchtcirculatie maakt dat een infraroodpaneel de lucht niet droog maakt. Hierdoor krijg je geen last van droge ogen of van je luchtwegen. Bovendien zijn allergische reacties eveneens te voorkomen, omdat stof niet door de lucht beweegt. Infraroodpanelen zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar met mooie designs, waardoor er sprake is van een unieke uitstraling.
Waarop letten bij een infraroodpaneel?
Het is in de eerste plaats belangrijk om te bepalen of je een infrarood paneel als bijverwarming wilt. Wil je er hoofdverwarming van maken dan is dat wel mogelijk, maar infrarood verwarming is dan wel aan de prijzige kant. Het is een milieuvriendelijke manier van verwarming, maar er zijn wat dat betreft nog duurzamer alternatieven, zoals een warmtepomp. Infraroodpanelen verbruiken namelijk veel stroom als je deze in alle ruimtes van het huis plaatst.
Bij de aanschaf van een IR paneel kan je ook letten op de opwarmtijd. Gebruik je de verwarming bijvoorbeeld alleen in de badkamer dan is een snelle opwarmtijd van drie minuten aan te raden. De gebruikslocatie speelt dan ook een belangrijke rol, zoals binnenshuis, in de badkamer, op de camping of in de garage. Het bereik is eveneens een aandachtspunt.
De IR panelen kennen een uiteenlopend bereik dat is af te stemmen op de gebruikslocatie. In een hele kleine ruimte voltstaat bijvoorbeeld een bereik van 8 m2, maar in een woonkamer is een groter bereik van bijvoorbeeld 23 m3 een optie. Zo is er ook met de uitvoering rekening te houden, zoals met de kleur en met het design. Verder geldt dat het soort montage nog een belangrijk aspect is, zoals wandmontage of plafondmontage.
· Bijverwarming of hoofdverwarming
· Opwarmtijd
· Gebruikslocatie
· Bereik
· Kleur en design
· Type montage
Waar plaats je een infrarood paneel?
Het is afhankelijk van de situatie en het type ruimte wat de beste plek is om een infrarood paneel te plaatsen. Indien mogelijk, verdient het de voorkeur om een infrarood paneel aan het plafond te monteren. Het voordeel is namelijk dat er in deze situatie geen andere objecten in de weg staan die het bereik belemmeren. Bij wandmontage geldt dat het belangrijk is dat er geen objecten tussen de te verwarmen plek staan en het infraroodpaneel. Dit voorkomt dat de stralingswarmte onderbroken wordt. Overigens is het daarom vaak praktisch het infraroodpaneel net wat hoger te hangen aan de muur dan de positie van een standaard radiator. Wil je de infrarood verwarming op verschillende locaties gebruiken dan ligt het voor de hand om een mobiel IR paneel aan te schaffen dat gemakkelijk te verplaatsen is.
1701BZ Heerhugowaard