Deel deze spotlight

Industriële look met kleuraccenten

TekstKNAUF CEILING SOLUTIONS
Beeld©HAFENCITYSTUDIOS + BAID

In wat voor omgeving kunnen de werknemers van een startup maximaal creatief en efficiënt werken? Architectenbureau BAID ontwierp voor de Applike Group ongeveer 3.000 m² kantoorruimte in Hamburg als moderne werkomgeving. 615 gekleurde HERADESIGN® Baffles plain van Knauf Ceiling Solutions dragen bij aan de speciale akoestische en visuele vormgeving.

De AppLike Group ontwikkelt verschillende softwareproducten die wereldwijd op honderd miljoenen mobiele telefoons worden gebruikt. Meer dan honderd veelal jonge medewerkers uit verschillende digitale vakgebieden werken in het nieuwe pand. Door de industriële en deels constructieve indeling van de kantoorruimtes kon het innovatieve startupkarakter worden gerealiseerd. De open, functionele en flexibele ruimte-indeling is afgestemd op de specifieke behoeften van de teams. Communicatie en conversatie vinden hun architectonisch equivalent in een soort garage met grote, donker omlijste glasoppervlakken en zichtassen van binnen naar buiten op de rivier de Alster.

INDIVIDUELE WERELDEN VAN MATERIALEN, KLEUREN EN GRAPHICS

Individuele materiaal-, kleur- en grafische werelden werden ontwikkeld voor de ruimtes van de afzonderlijke startup-teams, en worden gekenmerkt door aangepaste gebruiks- en ontspanningsmogelijkheden en hebben een inspirerende werking op het creatieve werk. ‘Over het geheel genomen is de ambiance niet overladen, maar gericht op objectieve eisen, aangevuld met coole designdetails,’ legt Dipl.-Ing. Grit Ruschinzik, binnenhuisarchitect bij BAID, uit. Wat de inrichting betreft, werd het project eveneens ontwikkeld volgens de nieuwste normen om te voldoen aan de specifieke eisen van het bedrijfsleven en aan de specificaties voor flexibiliteit van de werkplekken. Het project leeft door de heldere ruimtelijke structuur en de spannende combinatie van pure, eenvoudige materialen, gekoppeld aan een deels intense kleurigheid en grafische elementen.

HERADESIGN® BAFFLES VAN MUISGRIJS TOT CITROENGEEL

Een van de elementaire onderdelen van een aangename en productieve ruimte- en werksfeer is een goede akoestiek. Bij het bouwproject werden verschillende akoestisch werkzame plafondelementen toegepast, waaronder de HERADESIGN® baffles Fine Plain in de open loungeruimtes in de afmeting 1200 x 300 x 30 mm in de standaardkleuren muisgrijs, zilvergrijs, citroengeel, witgroen en oranje. ‘Dankzij hun vorm en de kleurmogelijkheden zijn ze gebruikt om het karakter van de ruimtes te definiëren,’ legt de interieurarchitect uit. De baffles met verspringende lichtlijnen vormen zones binnen de open loungeruimtes en dienen als basis voor de meubilering.

VISUELE EN AKOESTISCHE CRITERIA

De architecten van BAID: ‘Voor elk project zoeken wij naar het optimale product dat het karakter van het ontwerp perfect ondersteunt, zowel in technische als in visuele parameters. De industriële look, het uitgebreide kleurenpalet van de baffles en de akoestische eigenschappen passen bij het conceptuele ontwerpidee.’ Het materiaal -bouwbiologisch onschadelijke magnesietgebonden houtwol- past met zijn licht ruwe uiterlijk perfect in het algemene design- en materiaalconcept. ‘Een materiaal dat de klant meer kent van zijn ondergrondse parkeergarage wordt hier een stilistisch element door de indeling en kleurstelling,’ leggen de planners uit. Na de ontwerpdefinitie van de velden werd de opstelling gecontroleerd door middel van een akoestische berekening. Iedere ruimte heeft zijn eigen ontwerp en kleurthema dat werd toegepast op de verschillende onderdelen van het gebouw. De kleur van de baffles werd dienovereenkomstig gekozen. Alleen in de aula, die dienst doet als ontmoetingsplaats voor het personeel van alle verdiepingen, waren de kleuren gemengd. Het coherente totaalbeeld volgens de AppLike-medewerkers en de architecten: ‘Visueel komt het resultaat precies overeen met onze visie op het ontwerp.’

Gepubliceerd op18 juli 2022 om 9:00