Deel deze spotlight

Hoe werkt isolatie aan de binnenzijde?

Tekst
BeeldXYTO Media

Isolatie aan de binnenzijde heeft betrekking op het van binnenuit isoleren van de buitenmuur. Dit betekent dat je tegen de muur aan de binnenzijde een voorzetwand met isolatiemateriaal plaatst. Op deze manier isoleer je de gevel van binnenuit. Het is niet altijd mogelijk om gevelisolatie aan de buitenkant toe te passen en dan is isolatie aan de binnenzijde een prima alternatief.

Isolatie aan de binnenzijde als alternatief

Het isoleren van een binnenmuur is doorgaans het alternatief als gevelisolatie niet mogelijk of wenselijk is en spouwmuurisolatie evenmin een optie is. Het isoleren van de buitengevel vereist bijvoorbeeld een Omgevingsvergunning, omdat het aanzicht verandert. Je krijgt daar niet altijd een vergunning voor. Bovendien zijn de kosten van deze manier van isoleren hoger. Naast de toepassing van isolatieplaten volgt er namelijk nog een afwerking met gevelbekleding, stucwerk of steenstrips.


Isolatie van een binnenmuur met een raamwerk

Bij het toepassen van isolatie aan de binnenzijde zijn er verschillende materialen te gebruiken om een voorzetwand te creƫren. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door een raamwerk van metaal of hout aan de binnenmuur te bevestigen. De lege ruimte vul je dan op met isolatiemateriaal, waarna de buitenzijde is af te werken spaanplaten of gipsplaten. Deze zijn vervolgens naar wens te behangen of te schilderen.


Kant-en-klare isolatieplaten

Een andere oplossing is het gebruikmaken van kant-en-klare isolatieplaten. Deze hebben als voordeel dat de isolatieplaten rechtstreeks op de binnenmuur zijn aan te brengen. Je hoeft dan niet eerst een draagconstructie in de vorm van een raamwerk te maken. Het is wel belangrijk om rekening te houden met het aanbrengen van dampfolie, zodat er aan de koude kant van de muur geen condensatie van vocht plaatsvindt. Een ander voordeel is dat kant-en-klare isolatieplaten al van een esthetische afwerking zijn voorzien.


Voordelen isolatie aan de binnenzijde

Een voordeel van het aanbrengen van isolatie aan de binnenzijde is dat je geen rekening hoeft te houden met weersomstandigheden. Dit is bij gevelisolatie uiteraard wel het geval. Een ander voordeel is dat je geen Omgevingsvergunning hoeft aan te vragen en dat het aanzicht van de woning niet verandert. Bij het zelf aanbrengen van isolatie aan een binnenmuur kan je dit kamer voor kamer doen. Het is bovendien een klus die zelf gemakkelijker is uit te voeren dan het aanbrengen van gevelisolatie. Uiteraard profiteer je van een lagere energierekening bij het isoleren van de binnenzijde en neemt het comfort toe. Je kan de binnenmuren ook meteen netjes afwerken als je isolatie aanbrengt.


Wat is belangrijk bij isolatie van een binnenmuur?

Bij het isoleren van een binnenmuur is het van belang dat de buitenmuur damp-open is. Een ander belangrijk punt is dat je woning goed geventileerd is en er een optimaal binnenklimaat heerst. De isolatie aan de binnenzijde dient goed op de bestaande gevel aan te sluiten en het is wenselijk dat er tussen verdiepingen geen koudebruggen zijn. Verder is het van belang om vooraf te controleren of de gevel geen scheuren heeft en er geen vochtproblemen zijn. Deze hebben namelijk een negatief effect op het isoleren van de binnenzijde. Het is ook goed om na te gaan of er een subsidie mogelijk is voor het isoleren van je woning als duurzame maatregel om energie te besparen.

Gepubliceerd op18 april 2023 om 14:18
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga