Deel deze spotlight

Hoe richt je een coworking space in?

Tekst
BeeldXYTO Media

Bij het inrichten van een coworking space is het van belang om de gebruikers van de ruimte als uitgangspunt te nemen. Dit is belangrijk om de interieurstijl en functionaliteit af te stemmen op de doelgroep en op het gebruiksdoel. Een coworking space met een high tech kantoor voor startups is anders in te richten dan een flexibele werkruimte voor zelfstandig ondernemers uit allerlei branches. Een gedeelde werkruimte inrichten, start dan ook bij het bepalen van de doelgroep en het gebruiksdoel. Bijvoorbeeld door alleen in flexibele werkplekken te voorzien of door ook een vergaderruimte, loungehoek of kantine beschikbaar te stellen.

Wat is een coworking space?

Een coworking space bestaat uit een gedeelde werkruimte met flexibele werkplekken voor verschillende bedrijven. De flexwerkplek biedt daarbij toegang tot een verzameling van bedrijven, ondernemers, thuiswerkers en freelancers. Een coworking space voorziet daarbij in gedeelde faciliteiten voor uiteenlopende bedrijven. De inrichting van een coworking space is op uiteenlopende manieren vorm te geven. Het is wel belangrijk om daarbij met belangrijke randvoorwaarden rekening te houden om een goede flexwerkplek te bieden.


Wat zijn de randvoorwaarden voor een goede werkplek?

Bij het inrichten van een gedeelde werkruimte is het in de eerste plaats van belang om rekening te houden met de randvoorwaarden voor een goede werkplek. Denk hierbij aan kantoormeubilair, maar ook aan akoestiek, verlichting en binnenklimaat.


Verstelbare kantoormeubelen

Het kantoormeubilair, zoals bureaus en bureaustoelen dienen, om een ergonomische werkhouding, te bevorderen op het individu zijn afgestemd. Daarom is het van belang om bij het inrichten van een coworkingspace bureaus en bureaustoelen te gebruiken die in hoogte verstelbaar zijn.


Verlichting

Een goede werkplek beschikt over de juiste verlichting. Daarom is het aan te raden de werkplekken in een coworking space bij een raam neer te zetten. Bij werkplekken die geen direct daglicht ontvangen, is het plaatsen van de juiste verlichting extra belangrijk. Indien nodig, is het bijvoorbeeld onder meer mogelijk om de bureaus elk van een bureaulamp te voorzien. Op deze manier kan de coworker zelf bepalen of er extra verlichting nodig is voor het uitvoeren van de werkzaamheden.


Temperatuur

Het is om een goede werkplek te realiseren als onderdeel van een coworking space belangrijk om aandacht te besteden aan het binnenklimaat. Een behaaglijke temperatuur ligt daarbij tussen de 19 en 21 graden Celsius. Deze temperatuur is van belang om aangenaam en comfortabel te kunnen werken. Een te koude ruimte voelt onaangenaam aan en bovendien heeft het lichaam dan meer energie nodig. Een te warme ruimte maakt dat het lichaam sneller vermoeid raakt.


Luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid is eveneens een belangrijk aspect van het binnenklimaat. Een te droge lucht veroorzaakt bijvoorbeeld branderige ogen en kan voor hoofdpijn zorgen. Doorgaans is het ideale luchtvochtigheidspercentage gelegen tussen 40% en 60%. Overigens is een coworking space in dit kader ook in te richten met planten. Er zijn speciale kantoorplanten die een positieve invloed hebben op het binnenklimaat.


Akoestiek

Een coworkingspace is op te delen in kleine ruimtes, maar een kantoortuin met flexibele werkplekken behoort eveneens tot de opties. Het is in elk geval bij de inrichting van een gedeelde werkruimte belangrijk om met de akoestiek rekening te houden. Op de ene werkplek wordt bijvoorbeeld gebeld terwijl een ander achter een bureau in diepe concentratie aan het werk is. Er zijn verschillende manieren om de akoestiek in een ruimte met flexwerkplekken te optimaliseren. Bijvoorbeeld met de toepassing van bureauschermen, maar ook met wandbekleding, akoestische panelen of beplanting. Daarnaast zijn er verrijdbare wanden of akoestische belcellen te plaatsen in een coworking space.


Ontmoetingsplekken

Een goede werkplek bestaat uit meer dan alleen een bureau en bureaustoel. Het is in een coworking space bijvoorbeeld belangrijk om ontmoetingsplekken te creƫren. Dit geldt ook voor het realiseren van aparte ruimtes om te vergaderen, te bellen of te ontspannen met een kop koffie.

Gepubliceerd op3 maart 2023 om 11:43
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga