Deel deze spotlight

Hoe richt ik mijn patio in?

Tekst
BeeldXYTO Media

Een patio is doorgaans een kleine binnenplaats die ommuurd is en een besloten karakter heeft. Wil je een patio inrichten dan heb je veelal beperkt ruimte en is het extra belangrijk om met een aantal aspecten rekening te houden. Zo blijft de warmte bijvoorbeeld veel langer hangen op een ommuurde binnenplaats dan in een grote open tuin. Daarbij is er vaak meer schaduw of juist volop zon en verdampt water snel. Bij de keuze voor het inrichten van je patio met planten is het van belang om daar rekening mee te houden. Zo zijn er nog meer tips om je patio in te richten, waarbij je natuurlijk rekening houdt met je persoonlijke smaak.

Maak van je patio een verticale tuin

Wil je van je patio een groene oase maken dan is het ideaal om verticaal te gaan tuinieren. Je kan bijvoorbeeld bakken met plantjes aan de muur hangen, zoals varens. Of je maakt er een verticale moestuin van waarin je kruiden kweekt. Er zijn allerlei opties om van je patio een verticale tuin te maken, zoals met een vakjeszak of door een hoog plantenrek tegen de muur aan te zetten. Zo kan je er ook een kleurrijk geheel van maken met bloemen.


Een andere mogelijkheid is om planken aan de patiomuur te hangen waar je planten of bloemen op zet. Of wat te denken van het plaatsen van klimop om er een groene wand van te maken? Kamperfoelie en Toscaanse jasmijn zijn klimplanten die ook nog een heerlijke geur met zich meebrengen. Let wel op hoe de zon in de patio valt net als op de schaduw om de keuze voor planten daarop af te stemmen.

Kies voor grote vloertegels

Een patio is vaak maar klein en daarom is het belangrijk een ruimtelijk effect te creëren. Dit is onder meer te realiseren door grote vloertegels neer te leggen. Het voordeel is, dat er minder voegen zijn te zien, waardoor de binnenplaats in combinatie met een groot formaat vloertegels er groter uitziet. Daarbij is het aan te raden om vloertegels te plaatsen die een uniforme uitstraling hebben, zoals een effen kleur. Tegels met een levendig patroon zorgen namelijk voor een drukke uitstraling en laten de patio juist kleiner lijken. Door voor een lichte kleur tegels te kiezen, lijkt de binnenplaats groter en dit effect is te versterken door de muren eenzelfde kleurtint te geven.


Zet tuinmeubels met opbergruimte neer

De beperkte ruimte maakt het lastig om een grote loungehoek te creëren, maar er zijn natuurlijk genoeg tuinmeubels die perfect zijn voor het inrichten van een patio. Je kan bijvoorbeeld de keuze maken om tuinmeubels neer te zetten die tegelijk ook opbergruimte bieden. Er zijn allerlei tuinbanken, zoals een klepbank waar je comfortabel op kan zitten en die je kan gebruiken als opbergruimte. Bijvoorbeeld om de kussens van het tuinmeubel in op te bergen, maar ook om een zak tuinaarde of een gieter uit het zicht te plaatsen. Wil je graag buiten eten in de patio? Mocht je weinig ruimte hebben dan kan je een opklaptafel aan de patiomuur bevestigen.Gepubliceerd op9 april 2024 om 12:16
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga