Deel deze spotlight

Hoe reinig je een wollen vloerkleed?

Tekst
BeeldXYTO Media

Heb je een wollen vloerkleed in je interieur liggen dan wil je het natuurlijk zo mooi mogelijk houden. Het is echter onvermijdelijk dat er zich stof nestelt, vuil op komt te liggen of dat er een keer een ongelukje gebeurt. Bijvoorbeeld als je met eten of drinken knoeit. Om je wollen vloerkleed goed te onderhouden, is het belangrijk om het regelmatig schoon te maken. Of om bij ongelukjes niet af te wachten en direct het wollen vloerkleed te reinigen. Er zijn daarvoor verschillende reinigingsmethoden beschikbaar en die komen hier aan bod.

Regelmatig stofzuigen

Stof nestelt zich graag in een wollen vloerkleed en er komen natuurlijk ook kruimels of ander vuil op te liggen. Om het kleed in een goede conditie te houden en niet te laten vervuilen, is het van belang om regelmatig stof te zuigen. Hoe vaak je dat doet, is onder meer afhankelijk van de samenstelling van je huishouden. Woon je alleen of heb je jonge kinderen en huisdieren, zoals een hond die graag op het kleed plaatsneemt? In de laatste situaties stofzuig je het wollen vloerkleed natuurlijk wat vaker. Door te stofzuigen verwijder je stof, vuil en haren.


Grondige reiniging met natuurazijn

Een wollen vloerkleed is periodiek grondig te reinigen. Eerst stofzuig je dan het kleed om daarna een sopje met een deel natuurazijn en tien delen water te maken. Gebruik een spons of doek die je in het sopje dompelt, maar daarna wel even uitknijpt. Het is aan te raden om niet te hard te schrobben, maar vooral voorzichtig te deppen. Heb je met drinken geknoeid op het kleed? In dat geval is het aan te raden om direct een sopje te maken. Dep eerst het vocht op met een droge doek en maak daarna gebruik van een sopje.


Frisse geur met baking soda

Heb je baking soda (zuiveringszout) in huis? Dit is een perfect middel om je wollen vloerkleed te reinigen en een frisse geur te geven. Baking soda absorbeert namelijk nare geuren. Stofzuig het kleed eerst om daarna, het liefst voordat je gaat slapen, baking soda over het vloerkleed te strooien. Nu kan het een nachtje intrekken en stofzuig je de volgende dag het zuiveringszout weer op.


Schoonmaken in de sneeuw

Er valt tegenwoordig weinig sneeuw meer in Nederland, maar als het valt, is dat een uitgelezen kans om je vloerkleed te reinigen. Leg het kleed met de goede kant in de sneeuw en klop er zachtjes op. De sneeuw zorgt er in combinatie met de kloppende beweging voor dat het vuil zich verwijdert. Het kleed wordt natuurlijk wel vochtig en daarom leg je het wollen vloerkleed op een gemakkelijk plek te drogen.


Professionele reiniging

Je hebt altijd de mogelijkheid om je wollen vloerkleed professioneel te laten reinigen. Er is vast wel een stomerij in de buurt om daar je wollen vloerkleed te laten reinigen en stomen. Dan kan je vloerkleed er weer een lange tijd tegenaan. Deze methode is aan te raden als het je niet meer lukt om met voorgaande tips je wollen kleed te reinigen. Of als je geen tijd hebt om het kleed eens in de zoveel tijd grondig te reinigen.Gepubliceerd op2 mei 2023 om 14:21
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga