Deel deze spotlight

Hoe reinig je een Perzisch tapijt?

Tekst
BeeldXYTO Media

Een Perzisch tapijt is een kunstwerk op zich dat je goed dient te onderhouden. Er nestelt zich bijvoorbeeld graag stof tussen en het is niet raar als er vuil opkomt. Bijvoorbeeld als je er met schoenen overheen loopt of als je door een ongelukje een keer eten of drinken morst. Je hoeft dan niet met het Perzisch tapijt onder je arm naar een stomerij te gaan. Een Perzisch tapijt is namelijk zelf gemakkelijk te reinigen. Bekijk de onderstaande adviezen en tips die van toepassing zijn op Perzische tapijten die gemaakt zijn van wol, zijde of katoen (natuurlijke materialen).

Benodigdheden Perzisch tapijt reinigen

Een goede voorbereiding voor het reinigen van een Perzisch tapijt begint met het klaarzetten van alle benodigdheden. Pak de stofzuiger er alvast maar bij, want die heb je straks als eerste nodig. Daarnaast heb je een mild vloeibaar wasmiddel nodig en schoonmaakzijn. Heb je een schuurspons of een ankerborstel? Beide zijn te gebruiken voor het reinigen van een Perzisch tapijt. Verder heb je nog een witte doek nodig.


· Stofzuiger

· Schoonmaakazijn

· Mild vloeibaar wasmiddel

· Schuursponsje of ankerborstel

· Witte doek


Stappenplan Perzisch tapijt schoonmaken

Heb je alle benodigdheden bij de hand? Dan kan de schoonmaak beginnen en daarvoor maak je gebruik van het onderstaande stappenplan.


1. Stofzuigen

Je begint met het stofzuigen van de bovenzijde van het Perzisch tapijt. Een extra stap die je tijdens de reguliere stofzuigbeurten niet doet, is het omdraaien van het tapijt. Nu heb je de mogelijkheid om de onderzijde van stof en vuil te ontdoen. Draai vervolgens het tapijt weer om en stofzuig de bovenkant nogmaals.


2. Maak een sopje

Stofresten en kruimels zijn verwijderd door het stofzuigen. De volgende stap is het klaarmaken van een sopje. Hiervoor gebruik je een deel azijn, tien delen water en een scheutje van het vloeibare milde wasmiddel.


3. Perzisch tapijt schrobben

Je neemt het schuursponsje of ankerborstel in de hand en dompelt deze onder in het klaargemaakte sopje om daarna het overtollige water even af te schudden. Dit voorkomt dat er te veel vocht op het tapijt komt. Het is aan te raden om een kant op te schrobben, zoals steeds in een rechte lijn van boven naar beneden. De witte doek gebruik je nadat je klaar bent met schrobben en daarmee wrijf je over het tapijt.


4. Laat het tapijt drogen

Na het reinigen van een Perzisch tapijt is het nat en is het belangrijk om het tapijt te laten drogen. Leg het tapijt op de grond neer, maar zorg ervoor dat de zon er niet op schijnt. Het kan wel twee tot drie dagen duren voordat het tapijt volledig droog is. In die periode is het belangrijk om er niet op te staan of overheen te lopen.


Tip: Perzisch tapijt snel opfrissen

Her reinigen van een Perzisch tapijt aan de hand van bovenstaand stappenplan, is niet iets wat je iedere week hoeft te doen. Het is namelijk een grondige reinigingsbeurt. Toch wil je af en toe het tapijt even een extra opfrisbeurt geven zonder dat je hoeft te schrobben. Daar is een trucje voor, waarbij je baking soda ofwel zuiveringszout gebruikt. Strooi voordat je gaat slapen baking soda over het tapijt om het een nacht in te laten trekken. De volgende ochtend neem je de stofzuiger bij de hand en stofzuig je het Perzisch tapijt, dat daarna heerlijk fris ruikt en weer ontdaan is van stof en vuil.


Gepubliceerd op25 april 2023 om 14:20
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga