Deel deze spotlight

Hoe maak je zelf geluidsabsorberende panelen?

Tekst
BeeldXYTO Media

Wil je de akoestiek in een ruimte verbeteren? Dit kan je gemakkelijk zelf doen door geluidsabsorberende panelen te maken. Het zelf maken van deze panelen die de akoestiek verbeteren, is voordeliger dan wanneer je een kant-en-klaar oplossing kiest. Het is uiteraard wel belangrijk om bij het zelf maken van geluidsabsorberende panelen met alle relevante aspecten rekening te houden. Daarom komen de onderstaande voorbereidende tips en het uitgebreide stappenplan daarbij goed van pas.

Houd rekening met de dikte van het geluidsabsorberende materiaal

Er is op het gebied van absorptiematerialen voor geluidsabsorberende panelen veel keuze, waarbij vooral de dikte van belang is. Je kan bijvoorbeeld polyesterwol gebruiken, maar ook melamineschuim, of katoenwol. De stelregel is dat des te dikker het isolatiemateriaal is des te beter de absorptie van het geluid. Bij polyesterwol is de aan te raden minimale dikte 50 mm en bij melamineschuim en katoenwol een dikte van minimaal 40 mm.


Keuze uit meerdere textielsoorten

Er zijn verschillende textielsoorten die geschikt zijn voor het zelf maken van een geluidsabsorberend paneel. Je kan bijvoorbeeld polyester of linnen gebruiken, maar ook scheerwol is net als kaasdoek een prima keuze. De absorptiewaarde is afhankelijk van de dikte en dichtheid. Daarom is dik canvas minder geschikt, want de absorptiewaarde is hierdoor minder groot.


Textiel niet overschilderen

Overigens zijn de akoestische panelen die je op deze manier zelf maakt niet over te schilderen, want daarmee gaan de absorberende eigenschappen verloren. De verf sluit de open structuur van de gekozen textielsoort namelijk af. Je kan wel de omlijsting van het frame in dezelfde kleur schilderen als het absorptiemateriaal. Hierdoor zie je het frame niet door het textiel schijnen.


Gebruik 4 MDF L-profielen

De verschillende materialen die je nodig hebt, zijn onder meer bij de bouwmarkt verkrijgbaar, zoals MDF L-profielen. Je maakt met deze profielen het frame en houdt daarbij de dikte aan van het isolatiemateriaal dat je gebruikt.


Stappenplan geluidsabsorberend paneel maken:


1. Zaag de profielen in verstek

Je zaagt de MDF L-profielen in verstek om deze daarna met verbindingsprofielen aan de kopse kant aan elkaar te schroeven. De stalen verbinding zorgt ervoor dat je een stevig en stabiel frame creƫert voor geluidsabsorberende panelen.


2. Plaats het akoestische isolatiemateriaal

Je hebt bij het maken van een frame rekening gehouden met de dikte van het geluidsabsorberende materiaal. Dit is nodig, omdat je bij de tweede stap het materiaal gebruikt om het paneel te vullen. De genoemde materialen, zoals polyesterwol, melamineschuim en katoenwol zijn allemaal gemakkelijk te verwerken en op maat te snijden. Na het op maat snijden van het materiaal plaats je dit tussen de MDF L-profielen en hoekprofiel.


3. Textiel op het frame spannen

De derde stap voor het zelf maken van een geluidsabsorberend paneel is het textiel op het frame spannen. Dit dient op een strakke manier te gebeuren. Je trekt aan een kant het doek strak en zet dit vast met een nietapparaat. Daarna trek je het textiel strak naar de andere kant en niet je het doek daar vast. Deze stap herhaal je aan de overgebleven zijden. Het is wel belangrijk om het strak spannen van het textieldoek op een gelijkmatige manier te doen. Vervolgens niet je het doek nog even vast aan de achterzijde en knip je het overtollige textiel van het zelfgemaakte geluidsabsorberend paneel netjes bij.


4. Geluidsabsorberend paneel ophangen

Het geluidsabsorberend paneel is nu klaar en gereed om aan de muur op te hangen of om aan het plafond te monteren. Een praktische oplossing voor de montage is om gebruik te maken van een kabelmontagesysteem of van een ophangrail voor schilderijen.

Gepubliceerd op9 mei 2023 om 14:23
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga