Deel deze spotlight

Hoe maak je een kurkmuur?

Tekst
BeeldXYTO Media

Een kurkmuur in je interieur staat garant voor een decoratieve wand met een natuurlijke en warme uitstraling. Wil je zelf aan de slag met het maken van een kurkmuur dan is dat op verschillende manieren mogelijk. Je kan een mooie wand creëren met speciaal kurkbehang, maar ook met kurk op rol of met kurktegels. Maak je keuze voor een van de kurkmaterialen en zorg dat je een afbreekmes en een verfroller voor het uitsmeren van de kurklijm bij de hand hebt.

1. Meet de wand op

Voor het maken van een kurkmuur moet je eerst weten hoeveel kurktegels, kurk of op rol of kurkbehang nodig hebt. Daarom begin je met het opmeten van de muur en bereken je hoeveel kurk je moet kopen.


2. Kurk kopen voor kurkmuur

Valt je keuze bijvoorbeeld op kurkbehang dan bestel je deze op rol per strekkende meter. Wil je prikwandkurk aanschaffen om van de kurkmuur een waar kunstwerk te maken? Kurk op rol is verkrijgbaar in verschillende breedtes van 50 cm tot 150 cm breed. Kurktegels zijn onder meer te koop met een afmeting van 60 x 30 cm. Let wel op de dikte, want deze varieert van 3 mm tot wel 12 mm. Overigens heb je de bij de verschillende opties de keuze om voor een voorgelijmde uitvoering te kiezen.


3. Snijd de kurk op maat

Kurk is flexibel materiaal dat gemakkelijk te verwerken is en dus met een afbreekmes eenvoudig op maat is te snijden. Meet de afmetingen wel zorgvuldig, zodat je een strakke kurkmuur creëert met kurk dat naadloos op elkaar aansluit.


4. Smeer de muur in met kurklijm

Er is een keuze tussen voorgelijmd kurk en kurk zonder lijm. Het is echter aan te raden om de muur sowieso van kurklijm te voorzien om een sterker hechtingseffect te realiseren. Je kan voor het insmeren van de wand speciale kurklijm gebruiken. Plak je kurkbehang op de muur dan maak je gebruik van tweezijdig contactlijm om het behang te verlijmen. Heb je alle kurktegels, behang of kurk van de rol op de muur gelijmd? Dan is je kurkmuur klaar.


Tips voor kurk als prikwand

Wil je een kurkmuur maken om deze als prikwand te gebruiken? In dat geval is het belangrijk om met de juiste dikte van kurk rekening te houden. Het hangt van het materiaal van de muur af wat de beste dikte is. Zo geldt voor een houten muur of gipswand dat je het beste met een dikte van minimaal 5 tot 6 mm rekening kan houden. Wil je een kurkmuur maken op een wand van beton of steen dan geldt dat het aan te raden is om kurk met een dikte van minimaal 8 tot 10 mm te gebruiken.


Punaises of pushpins

Bij het pinnen van decoratie op de kurkmuur is het mogelijk om punaises of zogenoemde pushpins te gebruiken. Kurk is bijzonder materiaal en beschikt over elastische eigenschappen. Dit betekent onder meer dat gaatjes zichzelf weer snel herstellen als je de muur opnieuw wilt indelen met decoratie en om die reden de punaises eruit haalt.

Gepubliceerd op15 augustus 2023 om 15:06
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga