Deel deze spotlight

Hoe leg je een visgraat vloer?

Tekst
BeeldXYTO Media

De manier waarop je laminaatplanken, parket of pvc-stroken aanbrengt, is bepalend voor het design. Een visgraat vloer heeft bijvoorbeeld een stijlvolle uitstraling die te danken is aan het patroon dat trapsgewijs is gelegd. Er zijn allerlei technieken om een vloer in patroon te leggen, maar hoe leg je dan een visgraat vloer? Dit begint met een goede voorbereiding voordat je van start gaat met het verbinden van de vloerdelen. Heb je bijvoorbeeld laminaat in huis gehaald? Het is belangrijk om de vloerdelen minimaal 48 uur in de ruimte, waar de vloer komt, neer te leggen.

1. Voorbereiding visgraat vloer leggen

Het is om een duurzaam resultaat neer te leggen van belang om eerst de ondergrond goed schoon te maken. Je begint echter met het controleren van de ondergrond om na te gaan of er oneffenheden zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er dikke verfplekken opzitten. Deze zijn met een plamuurmes te verwijderen. Zorg er na het vlak maken van de ondergrond voor dat je vuil en stof verwijdert. Een schone en droge ondergrond vormt de basis om eerst de ondervloer aan te brengen en er vervolgens een visgraat vloer op te leggen.


2. Legrichting en starterspunt bepalen

Het leggen van een visgraat vloer start met het bepalen van de legrichting. Je kan bijvoorbeeld kiezen of je de vloer in lengterichting aanbrengt of in de breedterichting. Daarna begin je met een starterspunt. Deze krijg je doorgaans van het vloerenbedrijf waar je de visgraat vloer hebt besteld. Bij het aanbrengen van klikbare vloerdelen is het belangrijk om bij de muur minimaal een centimeter over te houden. Verder zijn reststukjes het beste te bewaren om later te gebruiken voor het opvullen van kleine hoekjes.


3. Hartlijn in het midden van de ruimte

Je begint vervolgens met werken aan de hand van een hartlijn in het midden van de ruimte. Hier komt de eerste baan te liggen, waarna je naar de buitenkant toewerkt. De linker en rechterplanken plaats je om en om, zodat er een visgraat patroon ontstaat. Je klikt voor het visgraat patroon drie linkerdelen en drie rechterdelen aan elkaar. Je creƫert daarmee een zigzagpatroon. Mocht een vloerdeel niet passen dan zaag je deze op maat. De hartlijn vormt het ijkpunt voor het leggen van de volledige visgraat vloer. Uiteraard is het van belangrijk dat de hartlijn recht is.


4. Meten en zagen

Tijdens het leggen van een visgraat vloer krijg je te maken met vloerdelen die je op maat moet zagen. Op het moment dat je een deel op maat moet zagen, is het aan te raden om dit eerst te doen voordat je verder gaat met leggen. Neem vooral de tijd om goed te meten en om rustig te zagen. Het aanbrengen van een visgraat vloer kost nu eenmaal meer tijd en vereist precisiewerk. Maak daarbij gebruik van hulpmiddelen om de vloerdelen op maat te zagen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om voor het zagen van laminaat een speciale laminaatzaag te gebruiken. Je kan in plaats daarvan ook gebruikmaken van een decoupeerzaag of afkortzaag. Het mes dient wel scherp genoeg te zijn om te voorkomen dat er randjes ontstaan.

Gepubliceerd op18 juli 2023 om 9:55
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga