Deel deze spotlight

Hoe hoog moet een bureau zijn?

Tekst
BeeldXYTO Media

Hoe hoog een bureau moet zijn, is afhankelijk van je lengte. Een standaard norm is een hoogte tussen 70 cm en 75 cm bij een lengte tussen 1.70 meter 1.85 meter. Werk je thuis dan is het belangrijk aan je werkhouding te denken. Op kantoor staat doorgaans kantoormeubilair dat ergonomisch verantwoord is, maar thuis is dit niet altijd het geval. Bij het kopen van een bureau kijk je naar het design en het materiaal, maar de hoogte is van belang voor je fysieke gesteldheid.

Hoogte bureau afgestemd op je lengte:


Lengte 1.50 cm - hoogte bureau 62 cm

Lengte 1.55 cm - hoogte bureau 64 cm

Lengte 1.60 cm - hoogte bureau 66 cm

Lengte 1.65 cm - hoogte bureau 68 cm

Lengte 1.70 cm - hoogte bureau 70 cm

Lengte 1.75 cm - hoogte bureau 72 cm

Lengte 1.80 cm - hoogte bureau 74 cm

Lengte 1.85 cm - hoogte bureau 76 cm

Lengte 1.90 cm - hoogte bureau 78 cm

Lengte 1.95 cm - hoogte bureau 80 cm

Lengte 2.00 cm - hoogte bureau 82 cm


Hierom is de hoogte van een bureau belangrijk

De ideale hoogte van een bureau zorgt ervoor dat je geen lichamelijke klachten krijgt. Heb je een zittend beroep dan leidt een verkeerde zithouding aan je bureau mogelijk tot schouderpijn, nekklachten of rugpijn. Als je bureau te hoog is dan werk je met opgetrokken schouders en dit veroorzaakt fysiek ongemak.


Is je bureau te laag dan werk je met je armen en handen te ver naar beneden. Dit leidt mogelijk tot polsklachten, maar ook tot rugklachten en eventueel tot pijn in je benen. Je zit in dit geval namelijk veel te ver voorover, waarbij je knieën niet in een hoek van 90 graden staan.


In hoogte verstelbaar bureau kopen

Het is niet altijd mogelijk om een bureau te kopen dat direct in de juiste hoogte voorziet. In dat geval is het aan te raden om een in hoogte verstelbaar bureau aan te schaffen. Je houdt dan gemakkelijk rekening met de minimale en maximale hoogte van het bureau. Ook heb je dan eventueel de keuze om een zit-sta bureau uit te kiezen. Dit zorgt ervoor dat je aan je bureau kan zitten of aan je bureau kan staan.


Een afwisselende werkhouding heeft een positieve invloed op je lichaam. Denk maar aan een betere doorbloeding en aan het voorkomen van fysieke klachten. Een in hoogte verstelbaar bureau is overigens eveneens aan te raden als er thuis meerdere mensen gebruik van maken. Een slingerbureau maakt het simpel om voor het plaatsnemen aan het bureau snel de juiste hoogte in te stellen.

Bureauhoogte instellen

De tabel voor het bepalen van de juiste hoogte van een bureau is als uitgangspunt te nemen. Daarnaast is het belangrijk om je zithouding te optimaliseren. Dit doe je door je bekken hoger te laten uitkomen dan je knieën die je in een hoek van 90 graden buigt. Vervolgens plaats je jouw armen in een hoek van 90 graden en leg je de onderarmen op het bureaublad. Controleer even of je schouders niet hangen of opgetrokken zijn. Als dat wel het geval is dan pas je de hoogte van het bureau omhoog of omlaag aan.


Houd ook rekening met de afmetingen van het bureaublad

Hoe hoog een bureau moet zijn, is dus te bepalen aan de hand van je lengte. Daarnaast is het van belang om ook met de afmetingen van het bureaublad rekening te houden. Dit onder meer om je zithouding te optimaliseren met betrekking tot de afstand tot het beeldscherm. Het is voor thuiswerk aan te raden om in elk geval een bureau met bureaublad van 80 cm x 120 cm aan te schaffen. Je hebt dan met de diepte van 80 cm voldoende ruimte om een beeldscherm neer te zetten met daarvoor een toetsenbord. De lengte van 120 cm voorziet daarbij in voldoende ruimte om je armen vrij te bewegen en om extra bureauspullen neer te zetten. Dit formaat is eveneens geschikt om twee beeldschermen op je bureau te plaatsen.

Gepubliceerd op6 juni 2023 om 12:13
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga