Deel deze spotlight

Hoe creëer je een industrieel interieur?

Tekst
BeeldXYTO Media

Een industrieel interieur is te creëren door natuurlijke, robuuste en stoere materialen te gebruiken en met het kleurgebruik rekening te houden. Je begint bij een industriële inrichting met de keuze voor een vloer en bouwt vanaf daar verder. Daarbij zorg je voor een balans tussen de vloer en de muren. De basis van een industrieel interieur kenmerkt zich door het gebruik van materialen als metaal, hout, steen en leer. Bij de keuze voor meubels zorg je ervoor dat er in elk geval een grote eyecatcher aanwezig is, zoals een grote bank of eettafel.

Kies de ideale vloer voor een industrieel interieur

Er zijn verschillende soorten vloeren geschikt om als basis te dienen voor een industrieel interieur. Het is bijvoorbeeld populair om een betonlook gietvloer neer te leggen, maar je kan ook kiezen voor een houten vloer met een verweerd karakter. Bij een voorkeur voor een houten vloer komt het industriële karakter goed naar voren als de planken over nerven en noesten beschikken. Je hebt ook nog de mogelijkheid om voor een natuurstenen vloer met een stoere uitstraling te kiezen.


Geef muren een stoere en robuuste look

Een populaire manier om een interieur een industrieel karakter te geven, is door een bakstenen muur te realiseren. Een bakstenen wand geeft de ruimte pas echt een stoere look. Een alternatief voor het creëren van een baksteen effect, is behang in een baksteenlook aan te brengen. Vind je dat minder mooi staan? Muren zijn ook af te werken met een betonlook door deze af te laten werken met beton ciré. Of wat denk je van de ruwe look van jutebehang met een mooi textuur? Overigens hoef je niet alle muren op eenzelfde stoere wijze af te werken. Een bakstenen wand combineert bijvoorbeeld prachtig met daarnaast een witte of lichtgrijze muur.


Maak plaats voor een eyecatcher

Een industrieel interieur is doorgaans ruimtelijk en groot en biedt alle ruimte om een eyecatcher neer te zetten.. Een grote hoekbank van leer is een echte blikvanger, maar je kan de focus ook leggen op een enorme wandkast of op een grote eettafel waar je gemakkelijk met acht personen aan kan zitten. Is de ruimte beperkt? Kies dan voor een opvallende fabriekslamp die de aandacht trekt.

Combineer meubelen van verschillende materialen

Bij het creëren van een industrieel interieur kies je het beste meubelen die uit een mix van materialen bestaan. Een leren bank past goed bij een houten salontafel, maar ook bij een stalen televisiekast of bij een metalen wandkast. Je kan ook voor een salontafel in betonlook kiezen of voor een houten eettafel met leren eetkamerstoelen. Een industriële lamp verdient natuurlijk ook een plek in een industriële inrichting.

Maak gebruik van natuurlijke kleuren

Er zijn een aantal kleuren die het perfect doen in een industrieel interieur en die bovendien goed met elkaar te combineren zijn. Het is in ieder geval belangrijk om natuurlijke kleuren te gebruiken, zoals aardetinten. Verder kan je kiezen voor lichte kleuren, zoals wit met grijs, maar ook antraciet, zwart, beige en cognac komen mooi uit in een industrieel interieur.


Houd rekening met de raambekleding

Ben je zover klaar met het creëren van een industrieel interieur dan is het nog belangrijk om aan de raambekleding te denken. Bij een inrichting met donkere tinten kan je het geheel afmaken met bijvoorbeeld zwarte jaloezieën van hout. Heb je meer lichte kleuren gebruikt, kies dan bijvoorbeeld voor industriële raambekleding in een lichte kleur. Je kan natuurlijk ook altijd in de stoere stijl blijven en voor aluminium jaloezieën kiezen. Er zijn daarnaast natuurlijk nog veel meer opties, zoals lamellen of rolgordijnen in een look die bij je industriële interieur past.

Gepubliceerd op30 april 2024 om 12:22
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga