Deel deze spotlight

Hoe creëer je een kindvriendelijk interieur?

Tekst
BeeldXYTO Media

Met de komst van kinderen verandert er veel in je leven. Niet alleen in je leven, maar ook in huis. Jonge kinderen wil je behoeden voor de gevaren die onbewust in huis kunnen schuilen. Denk bijvoorbeeld aan valpartijen nabij scherpe materialen. Kinderen moeten zonder problemen kunnen spelen. Maar hoe bereik je dit? Waar denk je aan bij het creëren van een kindvriendelijk interieur? Onderstaande tips helpen je hierbij.

De juiste materialen

Ten eerste is het belangrijk om over het materiaalgebruik in huis na te denken. Het is belangrijk dat er veilig gespeeld kan worden. Heb je bijvoorbeeld een salontafel met een glazen tafelblad? Onderzoek dan of dit gehard glas betreft. Zoniet, dan is het verstandig om deze glasplaat hiervoor te vervangen. Zo voorkom je dat een eenvoudige valpartij of iets te hard terechtkomen met speelgoed gevaarlijke situaties op zal leveren.

Houd ook rekening met het onderhoud. Waar kleine kinderen spelen, wil je dat de hygiëne op orde is. Bovendien is de kans groot dat er geknoeid wordt. Daarom is het prettig als de materialen in huis gemakkelijk afneembaar zijn. Geef je de voorkeur aan een stoffen bank? Maar ben je bang dat mogelijke vlekken er niet meer uit zullen gaan? Dan is het goed om te weten dat er tegenwoordig ook heel veel stoffen banken verkrijgbaar zijn die speciaal geïmpregneerd worden. Hierdoor blijven gemorste vloeistoffen liggen en zijn ze gemakkelijker op te ruimen. Soms zijn de hoezen ook afneembaar, waardoor deze eenvoudig gewassen kunnen worden. Zo wordt ook een stoffen bank heel kindvriendelijk.

Houd rekening met de specifieke wensen binnen het gezin

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke wensen binnen het gezin. Wat doen jullie bijvoorbeeld graag samen in de vrije tijd? Vinden jullie het heerlijk om een bioscoopmiddag te organiseren en samen languit op de bank te liggen met wat lekkers? Dan investeer je in een heerlijke loungebank vol zachte kussens. Is jullie gezin helemaal van het knutselen, tekenen en gewoon creatief bezig zijn? Dan lever je wat ruimte in door een grote eettafel te plaatsen, zodat jullie hier heerlijk samen aan de slag kunnen gaan.

Ruime opstelling

De opstelling van het interieur is van essentieel belang om deze kindvriendelijker te maken. Met kleine kinderen in huis heb je gewoon veel meer ruimte nodig. Zeker omdat zij meestal nog voornamelijk beneden spelen. Hierdoor moet er voldoende bewegingsvrijheid zijn om activiteiten te kunnen ondernemen. Kies daarom voor een zo ruim mogelijke opstelling. Bekijk ook kritisch welke meubels er absoluut noodzakelijk zijn en of sommige meubels wellicht een ander plekje kunnen krijgen. Hierdoor creëer je meer beweegruimte. Een andere fijne bijkomstigheid is dat je met een ruime opstelling ook een eenvoudiger te onderhouden ruimte creëert. Schoonmaken wordt zo veel gemakkelijker.

Kijk op kinderhoogte

Een kindvriendelijk interieur hoort bovenal veilig te zijn. Soms zien we als ouder niet goed waar potentieel gevaar schuilt. Daarom is het verstandig om eens op kinderhoogte te gaan zitten of kruipen. Wat zie je nu? Wat valt je op? Kan je gemakkelijk bij de stopcontacten komen? Liggen er snoeren die voor kinderen aantrekkelijk kunnen zijn? Zo zie je direct waar je mogelijk nog aanpassingen moet verrichten.

Gepubliceerd op19 augustus 2023 om 8:16
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga