Help de wereld te veranderen!

Klimaatverandering en uitputting van grondstoffen dwingen ons tot bewuste, slimmere keuzes. 

Het kabinetsdoel is om tot 2030 in Nederland 70 megaton CO₂ te besparen en in 2050 geheel CO₂-neutraal te zijn. Daarnaast wil men naar een volledig circulaire economie in 2050. In het klimaatakkoord staan afspraken met sectoren, waaronder de gebouwde omgeving. Als eerste stap moeten in 2030 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Iedereen kan zijn steentje hieraan bijdragen, ook bij nieuwbouw. Architecten hebben hierbij een sleutelrol.

Kansen benutten

Het inzetten van biobased en hernieuwbare grondstoffen in bouwprojecten biedt kansen, het helpt klimaatverandering tegengaan. Dat kan vanaf de eerst schets.

Hout is dé biobased grondstof van nature,

het neemt CO₂ op en is hernieuwbaar

mits afkomstig uit PEFC-gecertificeerde bossen.

Hout is tevens circulair, het kan gere- of upcycled worden.

Innovatief

Hout inzetten gebeurt al duizenden jaren, het is relatief licht materiaal met hoge sterkte. Technisch ontwerpers ontwikkelen steeds meer innovatieve toepassingen waardoor hout nog meer en multifunctioneler ingezet kan worden. Denk hierbij aan engineered hout. Het gebruik van engineered hout als cross laminated timber (CLT), laminated veneer lumber (LVL) en glued laminated timber (glulam) geven de mogelijkheid duurzame, sterke en stabiele constructies te bouwen. Engineered hout wordt overwegend van PEFC-gecertificeerd hout gemaakt.

Hoe de wereld ook verandert, het blijft bos in stand

1 miljoen boseigenaren beheren hun bos volgens de eisen van het PEFC keurmerk zodat bos echt bos blijft terwijl hout wordt geoogst. PEFC-gecertificeerde bedrijven verwerken het hout. Samen werken deze boseigenaren en bedrijven positief mee aan het veranderen van de wereld.

Iedereen kan zijn steentje bijdragen

Als architect heb je de mogelijkheid om het duurzaamheidsaspect vanaf het ontwerp mee te nemen door PEFC-gecertificeerd hout en houtproducten te specificeren. Help jij ook mee?

Tekst & fotografie: PEFC Nederland

Tekst
BeeldPEFC Nederland
Gepubliceerd op2 oktober 2019 om 9:40