Deel deze spotlight

Grand&Johnson en Intersteel ontwerpen 'sieraad voor een deur'

Tekst
BeeldIntersteel

Ontwerpstudio Grand&Johnson heeft een deurkrukkenlijn ontworpen waarmee ze een statement willen maken

deurkruk Shiraat is het resultaat van een zoektocht naar minimalisme en eenvoud, perfect passend in hun stijl waarin alles wordt ontworpen met pure aandacht en oog voor detail. Intersteel, leverancier van deurbeslag, nam de technische uitvoering van de deurkruk voor zijn rekening. De goede samenwerking heeft ertoe geleid dat deze bedrijven voor dit stijlvolle ‘sieraad voor een deur’ de Red Dot Design Award 2022 hebben gewonnen.

Grand&Johnson ging de uitdaging aan om van een deurkruk een eye-catcher en een design object te maken. Centraal stond de vraag ‘wat betekent minimaal?’ Wat gebeurt er als je alles wat overbodig is weglaat, hoe ziet de anatomie van het minimum eruit? De uitdaging van deze zoektocht lag in het vinden van de meest pure vorm van een deurkruk, die tegelijk een sieraad moest zijn voor een deur en daarmee in het interieur.

Slank Design

Als resultaat kwamen de ontwerpers uit bij een exclusieve, slank vormgegeven deurkruk, met een lengte van maar liefst 250 mm. Dit wijkt aanzienlijk af van de standaard lengte van een deurkruk die meestal 125 mm is. In het ontwerp zijn geometrische vormen te herkennen die harmonieus met elkaar zijn verbonden. De deurkruk is uitgevoerd in roestvast staal en is in vier verschillende afwerkingen verkrijgbaar: geborsteld rvs, mat messing PVD, mat zwart PVD en mat koper PVD. Bijpassende accessoires, zoals een rozet met sleutelgat, een profielcilindergat of een toilet-/badkamersluiting zijn ook beschikbaar.

Intersteel en Grand&Johnson ontwikkelden deze deurkruk in nauwe samenwerking. “Voor een perfect ontwerp is, naast een flinke dosis creativiteit en technische knowhow, een goed samenspel van alle partijen van essentieel belang. Daarvan is deurkruk Shiraat een goed voorbeeld.” aldus Bertel Grote, eigenaar van Grand&Johnson. En dat de samenwerking succesvol is, blijkt ook uit het feit dat het ontwerp inmiddels is bekroond met de hooggewaardeerde Red Dot Product Design Award 2022, een prijs die alleen producten met een ‘outstanding design’ toegekend krijgen.

Gepubliceerd op5 juni 2023 om 8:33