Deel deze spotlight

Google Indoor Maps: hoe werkt het en wat kun je ermee?

Tekst
BeeldXYTO Media

Google Indoor Maps is een variant van de Google Maps kaartsoftware met GPS-navigatie. Het verschil is dat Google Indoor Maps zich richt op plattegronden in gebouwen. De plattegronden zijn te gebruiken om locaties in gebouwen te zoeken of om simpelweg gewoon even een kijkje te nemen en ontdekken hoe de indeling eruitziet. Naast het vinden van locaties in een gebouw is het mogelijk om naar wens in te zoomen en uit te zoomen. De software is eveneens te gebruiken om naar verschillende verdiepingen te gaan.

Hoe werkt Indoor Google Maps?

De binnenkant van bepaalde gebouwen is in kaart gebracht en dat is op veel locaties uitermate handig. Bijvoorbeeld door met de smartphone in de hand een plattegrond te raadplegen van een winkelcentrum, vliegveld, museum of treinstation. Google Indoor Maps werkt door via Google Maps in te zoomen op een gebouw. Je krijgt dan een plattegrond te zien in de vorm van een indoorkaart. Zoom je bijvoorbeeld in op een winkelcentrum dan zijn de locaties van winkels zichtbaar, maar ook de aanwezige voorzieningen.


Het icoontje laat de locatie zien en geeft ook de verdieping weer als er sprake is van een gebouw met meerdere etages. Er is een niveauschakelaar beschikbaar bij het gebruik van Indoor Google Maps om van de ene etage naar de andere te gaan. De toepassing van pictogrammen maakt het gemakkelijk om voorzieningen te vinden. Het is tegenwoordig mogelijk om als eigenaar van een gebouw een plattegrond te uploaden, maar het is vooral interessant voor locaties met veel verkeer van passanten en bezoekers. Denk bijvoorbeeld maar aan een luchthaven en winkelcentrum, maar ook aan stadions en pretparken.


Wat zijn de voor- en nadelen van Google Maps Indoor?

Het grootste voordeel van Google Maps Indoor is dat bezoekers en belangstellenden in praktisch gemak worden voorzien door toegang te krijgen tot een plattegrond in het gebouw. Een ander voordeel is dat Google Maps en aansluitend daarop de Indoorversie door een groot aantal mensen gebruikt wordt. Dit biedt extra gemak, want het is niet nodig om eerst nog een andere app te downloaden om toegang te krijgen tot de plattegrond van een locatie. Er is overigens eveneens sprake van het optimaliseren van de beleving en ervaring.


Het is niet langer nodig om op zoek te gaan naar borden die de weg wijzen of rondjes te lopen zonder te vinden waar men naar op zoek is. Dit bespaart tijd. Daarnaast is het een toegankelijke manier om informatie te zien, want het gebruik van Google Maps Indoor is gratis. Het aanleveren van platgronden is dat eveneens, waarbij Google deze omzet met toevoeging van iconen en informatie. Uiteraard is het wel van belang dat de aan te leveren plattegronden helemaal up-to-date zijn. Na een verbouwing is het nodig om wijzigingen door te geven.


Voordelen:


· Praktisch gemak

· Gebruiksvriendelijk

· Direct toegang

· Optimale beleving en ervaring

· Tijdsbesparing

· Gratis te gebruiken

Naast alle voordelen kent Google Indoor Maps eveneens een aantal nadelen. Het is bijvoorbeeld lastig om een plattegrond goedgekeurd te krijgen. Er gelden strikte regels voor en bovendien bestaat de kans dat er een afkeuring volgt. Het is belangrijk om te voldoen aan de richtlijnen van Google en bovendien moet er sprake zijn van een uitgebreide plattegrond. Het kost in totaal veel tijd voor een bedrijf of organisatie om alles kloppend en goedgekeurd te krijgen. Bovendien moeten wijzigingen eveneens worden aangedragen en is daar eveneens een goedkeuringsproces op van toepassing.


De nauwkeurigheid van indoor locatiebepaling is vaak ook een nadeel, want GPS is vooral perfect voor navigatie buiten en lastiger toe te passen voor kleine indoor gebieden. Een ander nadeel is dat de functionaliteit niet optimaal is als het gaat om de weer te geven informatie. De beschikbare weer te geven informatie op een plattegrond is namelijk beperkt. Verder is het niet voor ieder bedrijf mogelijk of geschikt om Indoor Google Maps aan te bieden.

Nadelen:

· Toelating kost tijd

· Strikte eisen

· Wijzigingen doorgeven

· Nauwkeurigheid niet optimaal

· Beperkte weergave informatie


Zijn er alternatieven?

Google Indoor Maps heeft natuurlijk de grote naamsbekendheid als voordeel. Toch zijn er ook alternatieven voor plattegronden in gebouwen beschikbaar. Er is bijvoorbeeld een Indoor Navigatie app beschikbaar om iedereen in een gebouw gemakkelijk de weg te laten vinden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om op deze manier een virtuele rondleiding aan te bieden, zoals in showrooms. Een andere optie is om een routeplan voor bezoekers te realiseren in grote gebouwen net als om de logistiek te verbeteren. Een ander alternatief voor Google Indoor Maps is de app Mapsted. Deze applicatie voor interieurnavigatie voorziet in het aanbieden van hoogwaardige plattegronden op basis van de gegevens die zijn ingediend.

Gepubliceerd op3 februari 2023 om 12:16
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga