Deel deze spotlight

Glasvliesbehang aanbrengen

Tekst
BeeldXYTO Media

Wil je glasvliesbehang aanbrengen dan komt je muur er strak en vlak uit te zien. Dit behang kenmerkt zich namelijk door het gladde oppervlak zonder structuur. Het zelf aanbrengen van glasvliesbehang begint uiteraard met een goede voorbereiding. Zorg daarom dat je alle spullen in huis hebt, zoals onder meer een waterpas, behangspatel, behanglineaal, roller, potlood, rolmaat, aandrukroller en stanleymes. Ter voorbereiding heb je een voorstrijkmiddel en muurvuller nodig en voor het aanbrengen van glasvliesbehang gebruik je behanglijm dat hiervoor geschikt is.

1. Ondergrond voorbereiden en voorstrijk aanbrengen

Zitten er gaten in de muur dan vul je deze eerst op met een muurvuller. Zijn er donkere vlekken op de muur zichtbaar? Het is handig om deze eerst even wit te schilderen, zodat je deze niet terugziet door het behang. De ondergrond dient verder stofvrij, vetvrij, glad, schoon en droog te zijn. Voordat je begint met glasvliesbehang aanbrengen, behandel je indien nodig de muur eerst met voorstrijkmiddel. Dit is alleen nodig als de muur een extra zuigende werking heeft. Breng je voorstrijkmiddel aan dan laat je dit gedurende zes uur drogen voordat je verder gaat.


2. Begin met een loodlijn af te tekenen

Je wilt de banen natuurlijk zo recht mogelijk hangen. Daarom is het handig om een loodlijn op de muur af te tekenen. Hierbij maak je gebruik van een waterpas en een stevig potlood. Door dit voorbereidende werk weet je zeker dat de banen straks kaarsrecht naast elkaar komen te hangen.


3. Snijd het glasvliesbehang op maat

Je kan een stanleymes of een hobbymes gebruiken om het glasvliesbehang op maat te snijden. Het is aan te raden om 10 cm extra te rekenen dan de muurlengte. Op deze manier houd je wat meer speling over met een overlap aan de bovenkant en onderkant. In plaats van een mes is het overigens ook mogelijk om het behang op maat te knippen.


4. Lijm de muur in

Bij glasvliesbehang aanbrengen op de muur maak je gebruik van glasweefsellijm. Dit breng je vanuit de emmer met kant-en-klare lijm met een vachtroller direct aan op de muur. Verdeel het glasweefsellijm op een gelijkmatige manier en net iets breder dan de baan die je gaat plakken.


5. Glasvliesbehang plakken

Gebruik de aangebrachte loodlijn om de baan glasvliesbehang strak en recht in de natte laag met lijm te plakken. Het is belangrijk om bovenaan te beginnen en ongeveer 5 centimeter overlap aan te houden. Check met de waterpas of je de baan inderdaad recht hebt aangebracht. Daarna neem je de behangspatel in de hand om het behang van boven naar beneden goed aan te drukken.


6. Afsnijden bij de randen

Nu hangt de behangbaan en heb je beneden en boven nog een overlap. Gebruik een scherp mes en een behanglineaal om de randen af te snijden. Door het mes zo vlak mogelijk tegen het behang aan te houden, kan je overlap perfect afsnijden.


7. Behang narollen

Bij het aanbrengen van glasvliesbehang is het van belang om de naden zo strak mogelijk tegen elkaar aan te krijgen. Hierdoor ontstaat er een vlak geheel. Je kan hiervoor een aandrukroller gebruiken. Laat het behang vervolgens een nachtje drogen om daarna de randen met acrylaatkit af te werken. Glasvliesbehang is daarna in een kleur naar voorkeur te schilderen. Kies je voor een donkere kleur dan zijn is er meer dan een enkele laag nodig.


Gepubliceerd op17 oktober 2023 om 13:55
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga