Deel deze spotlight

Gezondheid en design in het thuiskantoor: het werkt!

Tekst
BeeldAeris GmbH

Corona - thuiskantoor - rugpijn. Voor veel medewerkers is dit een van de meest vervelende gevolgen van de Coronapandemie. Zelfs in Nederland, dat traditioneel - zelfs vóór Corona - een van de hoogste thuiskantoorpercentages in Europa had, werd de pandemie een aanjager van het thuiskantoor.

Volgens RTL Nieuws verhuisde aan het begin van de pandemie tussen de 45 en 56 procent van de Nederlandse werknemers van het kantoor naar huis. Ook in veel andere Europese landen maakte men deze stap. Thuiswerken levert bij twee op de drie werknemers gezondheidsproblemen op. Een op de vier mensen klaagt over rugpijn. De oorzaak hiervan is vaak dat de uitrusting van het thuiskantoor veel minder comfortabel en uitgebreid is. Dit resulteerde onder meer in het huidige onderzoek "Werken in het thuiskantoor", dat de ‘specialist voor actief zitten’, Aeris GmbH uit München, in 2020 heeft uitgevoerd. *

Volgens het onderzoek van Aeris is de gezondheidsbalans ontnuchterend: 64 procent van de werknemers klaagt over gezondheidsproblemen door thuiswerken. Rugpijn stond bovenaan de lijst (26%). Dit wordt onmiddellijk gevolgd door spierpijn (bijvoorbeeld in de nek of schouder) en hoofdpijn (21%).

Veranderd werkgedrag leidt tot gezondheidsproblemen

Veel medewerkers organiseren hun dagelijkse werkzaamheden in eigen huis aanzienlijk anders dan op kantoor: minder beweging tussendoor en meer tijd voor de computer. Hierdoor werkt men vaak langer en neemt tussendoor minder pauzes. Dit onder vaak suboptimale omstandigheden.

De thuiswerkplek: vaak voorlopig in plaats van professioneel

Hoewel veel zelfstandigen vanaf het begin hun werkplekken in de privésector professioneel hebben uitgerust, is dit bij de Corona ad-hoc thuiswerkers meestal niet het geval. Slechts een op de twee thuiswerkers (56%) heeft een eigen werkkamer. De rest moet improviseren: zowel aan de eettafel, in de woonkamer, als in slaapkamers en logeerkamers. Er is onder meer een gebrek aan ergonomische stoelen en in hoogte verstelbare bureaus.

Thuiskantoor betekent voor velen een kantoor uit het stenen tijdperk

Qua zittechniek gaan veel medewerkers er door de Corona niet op vooruit: van een min of meer ergonomisch vormgegeven, professionele werkplek op kantoor tot een spoed-, overgangs- of tussenoplossing voor zitten en werken in de privésector. Wat de rug een tijdje tolereert - voor een paar privé-e-mails, online winkelen of een computerspel - wordt een permanente oplossing voor urenlang zakendoen. Dit resulteert voornamelijk in rugpijn, waar veel werknemers over klagen. En niet alleen zij, het hele menselijke systeem lijdt onder niet genoeg beweging. De symptomen hiervan zijn verminderde prestaties, vermoeidheid en gebrek aan motivatie.

Kom uit de val!

We zitten allemaal te veel. Vaak negen uur of meer per dag. Het slechte van zitten: het gebrek aan beweging. En dat is niet goed te maken. Zelfs niet door te sporten na het werk. Bewegen is voor mensen net zo belangrijk als eten en drinken. Daarom raden experts aan om gerichter te bewegen en bewust op zoek te gaan naar “bewegingsverleiders”. Bijvoorbeeld een stoel die veel beweging toelaat tijdens het zitten. Het beste van alles: natuurlijke beweging, in alle richtingen.

De 3D actieve Swopper-stoel brengt veel natuurlijke beweging in zitten.

Aeris bracht het innovatieve concept van 3D-technologie meer dan vijfentwintig jaar geleden op de markt. Het eerste product van deze generatie is nu een wereldwijd erkende klassieker: de Swopper 3D active chair. Hij past zich bij elke beweging aan de gebruiker aan en laat tijdens het zitten meer dan twee keer zoveel beweging toe als een traditionele bureaustoel. Hierdoor blijven spieren, gewrichten, bloedsomloop en prestatie actief en fit.

De door Aeris ontwikkelde 3D-technologie maakt vrije heupmobiliteit mogelijk - net als bij het lopen en staan, onze natuurlijke bewegingsbehoefte. Het wereldwijd unieke vermogen om zijwaarts en verticaal te bewegen, voelt alsof je over de bosbodem loopt, met "verende" treden. De verticale beweging is belangrijk voor de tussenwervelschijven en voor veel stofwisselingsprocessen in ons organisme. Hierbij komen stoffen vrij die niet zonder beweging kunnen worden aangemaakt en die later niet kunnen worden "doorgegeven".

Actief zitten met Aeris 3D-technologie heeft een vergelijkbaar effect op ons lichaam als ontspannen lopen. De spieren worden constant getraind. En dat zonder dat u zich daarvoor hoeft te motiveren. Hierdoor ontstaat een geheel nieuwe levenshouding met minder vermoeidheid en meer energie en kwaliteit van leven.

Nooit meer met gekromde rug zitten!

Bolle rug was gisteren. Het gewricht dicht bij de grond in de Aeris Swopper en de vering zorgen ervoor dat elke beweging van het lichaam wordt gevolgd. Zeker als je voorover leunt om met de fijne motoriek te lezen, te schrijven of te werken, blijft de rug recht. Geheel automatisch.

En het ontwerp?

De Aeris Swopper beleefde in 2020 een kleine opfrisbeurt - net "op tijd" voor Corona: een minimaal geoptimaliseerde, "gladdere" look. Naast de zwarte basis zijn er nu nog twee varianten: elegant wit en stijlvol lichtgrijs metallic. Plus comfortabelere wollen meubelstoffen om uit te kiezen en meer dan vijftig favoriete kleuren. Perfect voor iedereen die gezond thuis wil zitten. De Aeris Swopper past overal. Op die manier blijft uw huis "huiselijk", zelfs als u het als thuiskantoor gebruikt.

De toekomst? Er zullen meer thuiskantoren blijven

"De trend naar het thuiskantoor zal een alternatief werkmodel blijven, zelfs na Corona", zegt Aeris Managing Director Glöckl. Daarom moeten bedrijven en werknemers samenwerken met architecten en ergonomie-experts om manieren te vinden om blijvend gezonde werkomstandigheden in het thuiskantoor te garanderen. “Spanning, pijn en gebrek aan lichaamsbeweging zijn moordenaars van efficiëntie. Geen enkele werknemer kan creatief en geconcentreerd werken als de werkomgeving niet klopt."

Actieve mensen hebben actieve stoelen nodig

"Omdat er zoveel tijd achter de computer wordt doorgebracht, moet het thuiskantoor zo gezond mogelijk worden ingericht", zegt Josef Glöckl van Aeris voor zijn idee om het aanpassingsprincipe om te keren. Mensen zouden zich niet hoeven aan te passen aan<s> </s>starre stoelen, de stoelen moeten zich aanpassen aan de natuurlijke, individueel verschillende bewegingsbehoefte van mensen. Alle Aeris stoelen kunnen dat, iedereen op zijn eigen manier.

Actieve stoelen, die permanent in beweging zijn, zorgen ook voor sterke rug- en nekspieren, meer fysieke en mentale fitheid en dus meer efficiëntie en daarbij ook een goed humeur.

Heb je zin om meer te leren over gezond zitten op het werk of thuis? Voor meer informatie kunt u terecht op www.aeris.de/nl of neem contact op met Stef Middel via mail: stef.middel@aeris.de of bel: +31 (0) 654695367

www.aeris.de/nl

* Voor het onderzoek heeft Aeris, fabrikant van actieve stoelen en bewegingsoplossingen voor kantoor, thuiskantoor en thuis, een onderzoek uitgevoerd onder 2000 werknemers in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Gepubliceerd op26 mei 2021 om 8:30