Deel deze spotlight

Gezond staand werken

Tekst
BeeldXYTO Media

Een hele werkdag staan, is niet goed voor je gezondheid. Je krijgt bij staand werk namelijk te maken met een grote druk op het bloedvatenstelsel. Hierdoor loop je het risico dat er spataderen ontstaan. Werk je aan een bureau dan breng je doorgaans een groot deel van de dag zittend door. Dit is ook slecht voor de doorbloeding en heeft een negatief effect op de stofwisseling. Het is daarom aan te raden om een zittende werkhouding af te wisselen met beweging. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar voor gezond staand werken, waarbij je de gezondheidsrisico’s beperkt en fysieke klachten vermindert. Dit geldt zowel voor staande beroepen als voor zittende beroepen.

Gezondheidsrisico’s bij staand werken

Bij staand werken zijn er een aantal risico’s om rekening mee te houden. Na meer dan een uur achtereen stilstaan, blijft het bloed hangen, omdat de beenspieren het niet meer naar het hart pompen. Dit merk je bijvoorbeeld aan gezwollen enkels, maar ook aan het ontstaan van spataderen. Daarnaast geldt voor staand werken dat je sneller te maken krijgt met pijn in de rug of met pijn in de voeten, knieën en heupen. Gezond staan werken, verkleint het risico op fysieke klachten en is beter voor je gezondheid.


Hulpmiddelen voor gezond staand werken

Heb je een beroep waarbij je de hele dag staat dan vormt dit een fysieke belasting voor je lichaam. Bijvoorbeeld als je kapper bent, maar ook als je in een winkel achter de toonbank staat. Er zijn verschillende hulpmiddelen die de lichamelijke belasting verminderen, zoals een zadelstoel of een sta-steun. Je kan voor gezond staand werken eveneens gebruikmaken van een voetsteun. Hierdoor krijg je de gelegenheid om de linkervoet en rechtervoet afwisselend op de voetsteun te plaatsen en blijf je dus in beweging.


Is er sprake van een koude ondergrond dan is het aan te bevelen om schoenen met een zachte zool te dragen of om op een rubberen mat staand te werken. Breng je een groot deel van de dag juist zittend door, zoals achter een bureau? Ook dan zijn er hulpmiddelen om gezond staand te werken, zoals door gebruik te maken van een zit-sta bureau. Daar is een extra hulpmiddel aan toe te voegen in de vorm van een actief balansbord om daarmee je lichaam in beweging te houden.


· Zadelstoel

· Sta-steun

· Voetsteun

· Rubberen mat

· Schoenen met zachte zolen

· Zit-sta bureau


Voordelen gezond staand werken

Er zijn meerdere voordelen op te noemen die van toepassing zijn op gezond staand werken. Je verkleint niet alleen het risico op het ontstaan van gewrichtsklachten en spierklachten, maar ook op chronische ziekten. Een belangrijk voordeel van gezond staand werken, is dat de doorbloeding in het lichaam verbetert. Dit heeft een positief effect op je energie, want er stroomt meer zuurstofrijk bloed naar je hersenen. Bovendien zorgt een goede bloedcirculatie ervoor dat je concentratie verbetert. Hierdoor neemt de productiviteit toe. Wist je dat je met staand werken ook calorieën verbrandt?


· Stimuleert doorbloeding

· Verhoogt concentratie

· Vermindert en voorkomt fysieke klachten

· Zorgt voor meer energie

· Voorziet in hogere productiviteit

· Verbrandt calorieën


Wissel regelmatig van houding

Een belangrijk kenmerk van gezond staand werken, is dat je het beste regelmatig van houding wisselt. Dit is zowel van toepassing wanneer je de hele dag aan je bureau zit als wanneer je de hele dag tijdens je werk staat. Het wisselen van houding gedurende de werkdag en in beweging komen zorgt voor een nog betere doorbloeding. Dit biedt uiteraard extra gezondheidsvoordelen en verkleint het risico op het ontstaan van fysiek ongemak nog verder.

Gepubliceerd op4 juli 2023 om 9:51
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga