Deel deze spotlight

Geluidsoverlast van buiten voorkomen in huis

Tekst
BeeldXYTO Media

Woon je aan een drukke weg of spelen er iedere dag kinderen voor je deur? Het is heel vervelend als je in eigen huis overlast hebt van geluiden die van buiten komen. Zo kan je ook last hebben van je luidruchtige buren, bijvoorbeeld omdat je een gehorig huis hebt. Er zijn gelukkig verschillende maatregelen te nemen om geluidsoverlast van buiten in je huis te verminderen en te voorkomen. Dit kan met simpele tips of door geluidsisolerende maatregelen te nemen.

Geluidsoverlast voorkomen met isolatie

Heb je een koopwoning dan is het ideaal om je woning akoestisch te isoleren. Dit is op meerdere manieren mogelijk. Kijk bijvoorbeeld eens naar de beglazing. Er zijn nog woningen die over enkel glas beschikken. Door de beglazing te vervangen door isolatieglas ervaar je veel minder hinder van geluiden van buiten. Komt de overlast van de buren? Dan is het mogelijk om een voorzetwand met geluidsisolatie te plaatsen of het plafond te verlagen. Een weerkaatsend geluid is te verminderen door achter spiegels en kunst aan de muur schuimrubber te plaatsen.


Geluidsoverlast beperken met planten

Een manier om geluidsoverlast van buiten te beperken, is door planten in je huis neer te zetten. Kies dan vooral voor de grotere kamerplanten die je op de grond neerzet en plaats een serie kleinere planten op de vensterbank. Het voordeel is dat je naast de demping van geluid ook profiteert van de luchtzuiverende werking van kamerplanten.


Creëer kleine ruimtes in je grote woonkamer

Heb je een grote woonkamer dan is het aan te raden om deze in meerdere kleine ruimtes en hoekjes op te delen. Je maakt de grote ruimte hierdoor minder gehorig. Een handige tip om geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken, is door een kast neer te zetten. Denk aan een kast met open vakken om wel het ruimtelijke effect te behouden. Of plaats een boekenkast dwars op de muur om een gezellige hoek te creëren die ervoor zorgt dat geluid minder overlast veroorzaakt.


Kies voor textiel en tapijt

De materialen die je in het interieur gebruikt, hebben invloed op het geluid dat binnendringt en weerkaatst. Het is van textiel bekend dat er sprake is van een geluiddempende werking. Bij het inrichten van je woonkamer kan je daar dan ook rekening mee houden. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van meubels. Tapijt op de vloer dempt eveneens geluid. Wil je geen vloerbedekking in je woonkamer, maar heb je een gladde vloer dan is het mogelijk om een groot vloerkleed neer te leggen.


Dicht kieren en gaten

Het is aan te raden om eens een rondje door het huis te maken om te kijken of er kieren en gaten zijn. Bijvoorbeeld in hoekjes bij kozijnen, maar natuurlijk ook bij de voordeur. Komt er tocht door dan weet je dat geluid ook via deze weg binnenkomt. Kieren en gaten zijn wat dat betreft het beste af te dichten. Er zijn voor de voordeur uiteenlopende middelen beschikbaar die helpen geluid en tocht te verminderen. Een simpele oplossing is bijvoorbeeld het aanschaffen van een tochtstrip net als een tochtafsluiter voor een brievenbus. Zo is het ook mogelijk om speciale dorpelprofielen te installeren.


Plaats een groot wandkleed aan de muur

Om geluidsoverlast van de buren te verminderen in een gehorig huis biedt een groot wandkleed aan de muur uitkomst. Een wandkleed voorziet in een betere akoestiek in je woonkamer en je hoort er minder burengeluiden door. Bovendien zorgt een wandkleed dat een eventueel galmend effect in je woonkamer vermindert.

Gepubliceerd op16 mei 2023 om 12:07
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga