Deel deze spotlight

Geluiddempende wandbekleding

Tekst
BeeldXYTO Media

Geluiddempende wandbekleding is geschikt voor verschillende situaties met als doel de akoestiek te verbeteren en geluid te verminderen. Bijvoorbeeld voor een woonkamer waarin het geluid hol klinkt, zodat er geen galm of echo meer weerkaatst. Of voor een kamer in huis, waarin je een muziekinstrument bespeelt.

Geluid verminderen en akoestiek verbeteren

Een interieur, waarin de akoestiek niet optimaal is, komt regelmatig voor. Dit komt veelal door het gebruik van bepaalde materialen die geen geluid absorberen, zoals hout, beton en staal. Ook een gestucte muur vormt geen basis voor een optimale akoestiek. Wil je deze verbeteren en geluiddempende wandbekleding aanbrengen dan is kurk daar perfect materiaal voor. Het plaatsen van een akoestische kurkwand voorziet je interieur daarbij ook nog eens van een decoratieve uitstraling.


Waarom kurk als geluiddempende wandbekleding?

Kurk is natuurlijk materiaal dat per cm3 over miljoenen cellen beschikt en een structuur heeft van een honingraat. De ongeveer 40 miljoen cellen van kurk absorberen geluid door de geluidstrillingen op te nemen. Hierdoor verdwijnt het terugkaatseffect in de ruimte. Daarom is kurk ideaal om als materiaal te gebruiken voor geluiddempende wandbekleding. De akoestische isolatie van kurk uit zich in het afzwakken van loopgeluiden, maar ook in het wegnemen van echo’s en galmen.


Verschillende oplossingen met kurk

Geluiddempende wandbekleding in de vorm van kurk is ontwikkeld om geluid in de ruimte te absorberen. Hierdoor verbetert de akoestiek. Er zijn verschillende geluiddempende oplossingen met kurk verkrijgbaar. Het is bijvoorbeeld mogelijk om akoestische kurkplaten op je wand aan te brengen. Zo zijn er ook kurkpanelen beschikbaar net als kurk op rol en kurktegels. Naast dat je het geluid in de ruimte verbetert, biedt een kurkwand de mogelijkheid om er een decoratief geheel van te maken. Bijvoorbeeld door kurk op de wand toe te passen en een prikkurkwand te realiseren. De geluiddempende wandbekleding is dan te gebruiken om kunstwerken, foto’s en andere persoonlijke zaken op te prikken.


· Kurkplaten

· Kurkpanelen

· Kurk op rol

· Kurktegels


Voordelen kurk als geluiddempende wandbekleding

Kurk staat bekend als materiaal dat isolerende eigenschappen beschikt. Dit geldt zowel voor akoestische isolatie als voor thermische isolatie. Een voordeel van kurk als geluiddempende wandbekleding is bovendien dat het natuurlijk materiaal betreft. Je kiest dan ook voor een duurzame en natuurlijke oplossing om geluid in een ruimte te dempen. Een ander voordeel is dat kurk een antistatische werking heeft en daarom stof afstoot. Bovendien zorgt de laklaag voor bescherming tegen vuil en tegen huisstofmijt. Daarom is kurk als geluiddempende wandbekleding onder meer geschikt voor mensen met een huisstofallergie.


Hele wand of deel van de wand bekleden met kurk

Het hangt van de ruimte en van de mate van geluidsoverdracht af of je het beste de hele wand of maar een deel van de wand met kurk hoeft te bekleden. Het geluid is bijvoorbeeld grotendeels te dempen door een kwart wandoppervlak te voorzien van geluiddempende wandbekleding. Wil je een optimaal resultaat behalen dan kan je de gehele wand van kurk voorzien. Een nog beter resultaat is te realiseren als je ook nog het plafond met kurkplaten bedekt. Je kan uiteraard rekening houden met de dikte van kurkpanelen. Een dikkere uitvoering van geluiddempende wandbekleding absorbeert wat dat betreft meer geluid.Gepubliceerd op5 september 2023 om 16:21
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga