Deel deze spotlight

FASHION & INTERIEUR TWEE WERELDEN, ÉÉN TAAL

TekstMarieke Pool
BeeldUnsplash, Shutterstock

De energie tussen fashion en interieurdesign wordt steeds groter. Modeontwerpers maken uitstapjes naar het interieur en trends worden in beide vakgebieden toegepast. Dat zorgt voor herkenbaarheid in kleur- en materiaalgebruik en thema’s die in beide werelden hun weg vinden. In dit artikel nemen we een aantal paralellen onder de loep.

Vormen

Organische vormen, color blocking en Memphisstijl. Je ziet ze terug in fashion en interieurs van nu. Het organische komt met name terug in het interieur. Dat heeft alles te maken met de tijd waarin we leven. We zijn op zoek naar vriendelijkheid en zachte vormen zodat we ons na een drukke dag in de harde wereld thuis veilig kunnen nestelen. Het meer uitgesproken color blocking en Memphis maken statements in mode én meubilair. Deze trends -waarvan de Memphisstijl haar sporen al in de jaren 80 heeft verdiend- zorgen voor vrolijkheid en lef.

Materialen

Teddystoffen zijn helemaal in. We vinden het materiaal terug in pantoffels en teddy’s en dankzij de bekledingsstof van modeontwerper Raf Simons ook in het interieur. Wie wil er niet wegzakken in de Brazilian Lounge Chair van MENU? Ook dikke, opgeblazen materialen doen het goed. Het pufferachtige uit de mode vertaalt zich in het interieur naar 3D-materialen als het Mooi-behang van Arte. En ook bouclé -letterlijk: lus- verdient een benoeming. Grovere textielen uit de jaren 70 vind je niet alleen terug in mode, maar onder meer ook in akoestische wandoplossingen.

Kleuren

Alle grote verfmerken introduceren ieder jaar hun kleur van het jaar. Marktleider Pantone gaat dit jaar voor Very Peri, een paarsachtige kleur die het lila van afgelopen jaar kracht bij zet. Pantone introduceert haar kleur van het jaar standaard in fashion- en interieurontwerpen, zodat er geen twijfel over bestaat dat de keuze hout snijdt. Andere merken zijn wat voorzichtiger in hun statements en focussen voornamelijk op interieur. Flexa kiest dit jaar voor fris blauw, Histor voor behoudend olijfgroen. Onze conclusie: sprekende kleuren mogen weer. In beide vakgebieden.

Thema's

Niet alleen vormen, materialen en kleuren vinden hun weg naar beide branches, ook grote thema’s vinden we in zowel fashion als interieur terug.

Denk aan:

• Disco Van glansrijke stoffen met veel kleur tot interieurstatements als die van Erik Stehmann met het werk: Showpik.

• Patronen uit de natuur Steensoorten als marmer zie je terug op stoffen én worden toegepast als tafelbladen en in keukens.

• Bloemmotieven Van vrolijke kleding tot waanzinige gordijnen.

• Natuurlijke materialen Denk aan sneakers van kurk en palmbladeren en behang van kruk, vilt of jute.

• Recycling Schoenen en kleding van petflessen zijn nog nét niet mainstream. En ook in het interieur is recycling hot. Getuige onder meer de ODGER stoel van IKEA.

• Upcycling Toekomstbestendige modeontwerpers maken van kledingstukken uit oude collecties nieuwe eyecatchers voor de catwalk. En ook in het interieur vindt upcycling zijn weg. Simone Post maakt van reststoffen prachtige carpetten voor Vlisco.

• Verhuur In kledingbibliotheken kun je prachtige kledingstukken voor elke gelegenheid huren en ook meubilair is tegenwoordig te huren of leasen. Heerlijk duurzaam!

• Tweede levens Gebruik je het niet? Verkoop het dan! Via Vinted en Whoppah kunnen consumenten ongebruikte kleding en meubilair of kunst verkopen.

• 3D-printing 3D-printing is booming. Deze ontwikkeling zien we ook terug in extravagante kleding (we noemen Iris van Herpen) én het interieur waarvan de Chubby Chair van Dirk van der Kooij een meesterlijk voorbeeld is.

Gepubliceerd op6 juli 2022 om 9:00