Deel deze spotlight

Ergonomie in de zorg

Tekst
BeeldXYTO Media

De werkdruk in de zorg is enorm hoog en de uitvoerende werkzaamheden brengen fysieke belasting met zich mee. Daarom is het extra belangrijk aandacht te besteden aan ergonomie in de zorg. Hierdoor is het mogelijk om uitval door ziekteverzuim als gevolg van fysieke klachten te voorkomen. Ergonomie in de zorg voorziet daarbij in het verminderen van fysieke belasting, maar ook in het verlagen van de werkdruk en vergroten van het werkgeluk.

Statische belasting voorkomen

Een belangrijk aspect van ergonomie in de zorg heeft betrekking op het voorkomen van statische belasting. In de richtlijnen VVT is er aandacht voor statische belasting. In de praktijk komt het erop neer dat het werken in een moeilijke houding vervangen moet worden door in een optimale houding te werken. Dit betekent dat je rechtop staat met je armen naast je lichaam en ellebogen in een positie van 90 graden houdt met de duimen omhoog gericht.


Hulpmiddelen voor ergonomie in de zorg

Het is voor zorgmedewerkers niet altijd gemakkelijk om in de snelheid en druk van het werken aan de lichaamshouding te denken. Daarom is het eveneens verstandig om gebruik te maken van hulpmiddelen die de fysieke belasting verminderen. Daarbij valt te denken aan een douchestoel, maar ook aan een bed dat in hoogte te verstellen is. Op deze manier is de zorgcliënt te helpen zonder zelf in een moeilijke lichaamshouding te staan.


Zo zijn er ook andere ondersteunende hulpmiddelen die te gebruiken zijn bij verschillende werkzaamheden in de zorg. Een zadelkruk komt bijvoorbeeld van pas om in een aangename werkhouding een zorgcliënt eten te geven. Bij het werken in een voorovergebogen positie biedt een lean-chair uitkomst. Bij het bukken of knielen is er sprake van fysieke belasting en dit is te beperken door van een extra lage kruk, zoals een ergotriangel gebruik te maken.


· Douchestoel

· Verstelbaar bed

· Lean-chair

· Ergotriangel

· Zadelkruk


Werken met minder krachtsinspanning

Het is voor zorgmedewerkers in het kader van ergonomie in de zorg van belang om tijdens bepaalde werkzaamheden de krachtsinspanning te minimaliseren. Bijvoorbeeld bij het werken aan het bed, maar ook tijdens een verplaatsing. Er is daar doorgaans veel kracht voor nodig, maar er zijn een aantal tips om de krachtsinspanning optimaal te verminderen.


Het is bijvoorbeeld aan te raden om rustig vanuit een optimale houding te werken en van de zwaartekracht gebruik te maken. Kijk ook wat de zorgcliënt zelf nog kan en neem deze handelingen niet over. Uiteraard zijn er nog meer hulpmiddelen beschikbaar om met minder krachtsinspanning te werken, zoals een plafondlift of een permanent glijlaken.


Plafondlift en permanent glijlaken

Een plafondlift is een alternatief voor een verplaatsbare tillift. Het voordeel van een plafondlift is dat deze niet in de weg staat en er geen ruimte op de vloer voor nodig is. Bij het gebruikmaken van een permanent glijlaken is er het voordeel dat dit als beddengoed op het bed te plaatsen is. Dit scheelt tijd en is gemakkelijker dan een rollaken te gebruiken dat steeds opnieuw moet worden aangebracht. Hierdoor vermindert de fysieke belasting en is er sprake van betere ergonomie in de zorg.


Optimale houding bij beeldschermwerk

In de zorg zijn er uiteraard ook werkzaamheden die gericht zijn op administratieve handelingen. Het is net als bij lichamelijk werk in de zorg ook bij het werken aan een bureau belangrijk om aandacht aan de ergonomie te besteden. Bij langdurig beeldschermwerk neemt de kans op lichamelijke klachten eveneens toe. Daarom is het aan te raden om in elk geval van een ergonomisch bureau en van een ergonomische bureaustoel gebruik te maken. Deze zijn af te stemmen op de lengte van degene die plaatsneemt aan het bureau.

Gepubliceerd op27 juni 2023 om 9:48
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga