Deel deze spotlight

Elektronische cilinder: de voor- en nadelen

Tekst
BeeldXYTO Media

Het toegangsbeheer is voor elk gebouw belangrijk, maar net zo belangrijk is de toegang via binnendeuren in een pand. Er zijn verschillende soorten sleutelsystemen en cilinders in gebruik om mensen deuren te laten openen en sluiten. Daarbij is de elektronische cilinder in opkomst als alternatief voor een mechanische cilinder. Uiteraard is het goed om te weten wat een elektronische cilinder is en wat dan de voordelen en nadelen ervan zijn.

Wat is een elektronische cilinder?

Een elektronische cilinder betreft in feite een elektronisch toegangssysteem, waarvoor geen sleutel nodig is om deuren te openen en te sluiten. Een elektronische cilinder is te combineren met uiteenlopende toegangsopties. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een toegangspas te gebruiken om een deur te openen en toegang tot een bepaalde ruimte te krijgen. Naast een toegangspas is het mogelijk om een pincode in te voeren om zo de deur te openen. In aanvulling daarop is het zelfs mogelijk om met biometrische gegevens toegang te verkrijgen. Er zijn verschillende biometrische gegevens geschikt, zoals een irisscan of een vingerafdruk. In het dagelijkse leven zijn elektronische cilinders op allerlei plekken te vinden, zoals in ziekenhuizen of op vliegvelden, maar ook in kantoren en in hotels.

Voordelen elektronische cilinder

Elektronische cilinders of elektronische sloten kennen meerdere voordelen. De toegang is namelijk op een veel eenvoudigere manier te controleren en te beheren. Het is niet meer nodig om een sleutel of zelfs verschillende sleutels te gebruiken, zoals bij een mechanisch slot. Het beheer is eenvoudiger en daarmee ook voordeliger. Het is bij een verhuizing of bij het verlies van een sleutel niet meer nodig de cilinder te vervangen. Bovendien zijn tags als deze gebruikt worden om toegang te krijgen veel voordeliger dan sleutels.


Nog een voordeel is dat bij elektronisch toegangsbeheer gemakkelijker is om na te gaan wie welke ruimte heeft betreden. Uiteraard is er wat dat betreft ook vanuit het oogpunt van veiligheid een voordeel toe te kennen aan het gebruik van een elektronische cilinder. Een tag is overigens te zien als een elektronische sleutel die veelal is uitgevoerd met een druppeldesign. Naast tags zijn er talloze andere opties om een deur met een elektronische cilinder te openen, zoals met een code of met een vingerafdruk. Dit hangt van het elektronisch toegangsbeheersysteem af.


· Overzichtelijk en eenvoudig beheer

· Toegangsrechten toekennen en aanpassen

· Tags zijn goedkoper dan sleutels

· Integratie in het toegangsbeheersysteem

· Gebruiksvriendelijk

· Geen verschillende sleutels nodig voor meerdere deuren

Beheer toegangsrechten

Een belangrijk kenmerk is dat bij het gebruik van een elektrische cilinder het heel eenvoudig is om de toegangsrechten te beheren. Er is sprake van software waarmee het mogelijk is om toegangsrechten toe te kennen en indien nodig weer aan te passen. Hierdoor is het zoals bij het verlies van een sleutel niet nodig om het gehele slot te vervangen. Door de toegangsrechten op te zeggen, kan het elektrische cilinderslot gewoon behouden blijven.

Nadelen elektronische cilinder

Elektronische cilinders mogen dan veel voordelen hebben, maar er zijn zeker ook enkele nadelen op te noemen. De veiligheid lijkt groter, maar ook inbrekers groeien mee met de ontwikkelingen en krijgen steeds meer kennis over het hacken van elektronische toegangssystemen. Overigens is het wel zo dat elektrische cilinders ook steeds beter beveiligd zijn, zodat de doorsnee inbreker niet zomaar toegang kan verkrijgen tot een pand.


Een ander nadeel is dat een elektrische cilinder als onderdeel van het toegangsbeheersysteem stroom nodig heeft. Op het moment dat er sprake is van een verstoring in het elektriciteitsnetwerk, is het elektronische systeem niet te gebruiken. Dit is echter te ondervangen door gebruik te maken van een elektrische cilinder die draadloos is uitgevoerd en op batterijen werkt.


· Gevoelig voor hacken

· Functioneert niet bij stroomuitval

Gepubliceerd op7 februari 2023 om 12:44
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga