Deel deze spotlight

Een kurkvloer onderhouden

Tekst
BeeldXYTO Media

Heb je een kurkvloer dan wil je natuurlijk dat deze lang meegaat en mooi blijft. Daarom is het belangrijk een kurkvloer te onderhouden. Het is de bedoeling dat je het stof en vuil regelmatig verwijdert, maar het is ook van belang dat je de kurkvloer beschermt. Er is weliswaar lak op aangebracht om te kurkvloer te beschermen, maar je kan meer maatregelen nemen. Welke dat zijn, ontdek je hier net als verschillende tips om een kurkvloer te onderhouden.

Kurkvloer onderhouden: stofzuigen

De normale schoonmaak met een stofzuiger is belangrijk om stof en vuil weg te nemen die zich op de antistatische laklaag bevinden. Deze stap van een kurkvloer onderhouden is dan ook heel gemakkelijk. Stof en vuil blijven net als kruimels en haren van huisdieren op de laklaag liggen en hechten zich daar niet aan. Gebruik wel een stofzuiger met een borstelmond om krassen te voorkomen. Het is ook mogelijk om het stofzuigen met stofwissen af te wisselen of te combineren. Droog stoffen zorgt ervoor dat alle stof en ook die in de hoekjes en rond meubelpoten verdwijnt.


Kurkvloer dweilen

Je hoeft niet elke keer als je de stofzuiger hebt gepakt ook te gaan dweilen. Dit kan je doen wanneer je de kurkvloer wekelijks even een frisse schoonmaakbeurt wilt geven. Of als er bijvoorbeeld met drinken is geknoeid en er overal spetters terecht zijn gekomen. Het is gelukkig zo dat de kurkvloer door de aflak is beschermd, zodat er geen vlekken ontstaan als je een keer drinken laat vallen. Het is wel raadzaam om dan zo snel mogelijk de kurkvloer schoon te maken.


Kurkvloer onderhouden met onderhoudsmiddelen

Wil je de kurkvloer onderhouden door te gaan dweilen dan is er speciale kurkreiniger beschikbaar. Dit is een schoonmaakmiddel dat speciaal gemaakt is om een kurkvloer mee te dweilen en voorkomt aantasting van de laklaag.


Een ander onderhoudsmiddel voor periodiek onderhoud van de kurkvloer is kurkpolish. Deze polish voorziet de laklaag van de kurkvloer van extra bescherming. Hierdoor verleng je de levensduur van de kurkvloer, omdat je daarmee de slijtage van de laklaag vermindert. Zijn er delen van de vloer waar je veel op loopt of staat dan kan je deze plekken wat vaker onderhouden met kurkpolish.


Na meerdere jaren kan er een vettig laagje op het oppervlak ontstaan. Dan is het aan te raden om de kurkvloer te onderhouden met polish remover. Het vettig laagje ontstaat overigens door het gebruik van kurkpolish, waardoor het vuilafstotende effect vermindert. De polish remover zorgt ervoor dat zowel vuil als vet verdwijnt. Daarna is het dan mogelijk om kurkpolish weer opnieuw aan te brengen, zodat je kurkvloer weer een lange tijd extra is beschermd.


· Kurkreiniger

· Kurkpolish

· Polish remover


Kurkvloer beschermen

Naast het onderhouden van je kurkvloer is het belangrijk om deze te beschermen tegen beschadigingen. Er is sprake van een slijtvaste lak, maar dit betekent niet dat alle risico’s op krassen zijn weggenomen. Bij het verschuiven van zware meubels kan er bijvoorbeeld een kras ontstaan. Daarom is het onder meer aan te raden viltjes onder de meubelpoten te plakken van meubels die je vaak verschuift. Denk daarbij aan eetkamerstoelen, maar ook aan bescherming voor bijzettafeltjes.


Het is natuurlijk beter om zware meubelen om zo te verplaatsen dan deze over de grond te verschuiven. Verder is het aan te bevelen om bij de voordeur een deurmat neer te leggen. Zand en steentjes die je onder de schoenen mee naar binnen neemt, kunnen namelijk kleine krasjes veroorzaken. Neem je alle adviezen voor een kurkvloer onderhouden ter harte dan heb je er lang plezier van.

Gepubliceerd op29 augustus 2023 om 15:13
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga