Je hebt een ergonomisch bureau nodig als je veel uren per dag aan je bureau doorbrengt. Dit voorkomt namelijk fysiek ongemak of zelfs lichamelijke klachten. Een te hoog of te laag bureau, maar ook een te smal bureaublad leidt vaak tot schouderpijn, nekpijn of pijn in armen en polsen. Daarom is het ook zo belangrijk een ergonomisch bureau te kiezen als je deze bijvoorbeeld nodig hebt voor je thuiswerkplek. Ontdek hier aan de hand van adviezen en tips waar je op moet letten bij het kiezen van een ergonomisch bureau.
1. Stem het bureau af op je werkzaamheden
Er zijn verschillende soorten ergonomische bureaus voor uiteenlopende werkzaamheden en situaties. Het is in ieder geval belangrijk dat de bureauhoogte op jouw lengte is af te stemmen. Een verstelbaar bureau is dan ook een eerste vereiste om van een ergonomisch bureau te spreken. Zit je acht uur per dag aan je bureau? Het is belangrijk om regelmatig even op te staan en daar is een oplossing voor beschikbaar. Een zit-sta bureau laat je afwisselend zitten en staan. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en voorkomt fysieke klachten.
2. Let op de hoogte van het bureau
Het is ideaal om een ergonomisch bureau aan te schaffen met een hoogte die op jouw lengte is afgestemd. Een leidraad voor een goede hoogte bij een lengte van 1.75 cm is bijvoorbeeld een bureauhoogte van 72 cm. Bekijk onderstaande tabel maar eens om de juiste hoogte van een bureau te bepalen aan de hand van je lengte.
Lengte 1.60 cm - bureauhoogte 66 cm
Lengte 1.65 cm - bureauhoogte 68 cm
Lengte 1.70 cm - bureauhoogte 70 cm
Lengte 1.75 cm - bureauhoogte 72 cm
Lengte 1.80 cm - bureauhoogte 74 cm
Lengte 1.85 cm - bureauhoogte 76 cm
3. Kies voor een in hoogte verstelbaar bureau
Bij het kiezen van een ergonomisch bureau is het handig om met de verstelbaarheid rekening te houden. De meeste ergonomische bureaus zijn wat dat betreft doorgaans in hoogte verstelbaar. Dit maakt het voor jou eenvoudig om met de minimale en maximale hoogte rekening te houden. Maken er wisselend meer mensen van het bureau gebruik? Je hebt dan onder meer de keuze uit een slingerbureau om gemakkelijk van hoogte te veranderen. Zo heb je ook een optie om een elektrisch verstelbaar bureau te kiezen.
4. Houd rekening met het formaat van het bureaublad
Het formaat van het bureaublad speelt een belangrijke rol bij het aannemen van een ergonomische werkhouding. Doorgaans is het aan te raden om in elk geval voor een ergonomisch bureau te kiezen met een bureaublad van 80 x 120 cm. Dit om het beeldscherm op de juiste afstand te plaatsen en ruimte te hebben om je toetsenbord te bedienen.
5. Neem een ergonomische werkhouding aan
Met de aanschaf van een ergonomisch bureau ben je er nog niet, want het is net zo belangrijk om aandacht aan je werkhouding te besteden. De bureauhoogte in voornoemde tabel is een uitgangspunt. Stel het bureau in op een hoogte, waarbij je schouders zich in een neutrale positie bevinden en je onderarmen comfortabel op het bureaublad rusten. Let ook op je benen, want deze moeten zich in een hoek van negentig graden bevinden met je voeten plat op de grond. Maak eventueel gebruik van een voetensteun. Je beeldscherm dient op ooghoogte te staan, waarbij je recht kijkt naar de bovenste vijf centimeter van het scherm.