Deel deze spotlight

Eclectisch interieur

Tekst
BeeldXYTO Media

Een eclectisch interieur komt tot stand door een combinatie van stijlelementen en drukt zich uit in een unieke woonstijl. Een onderscheidend kenmerk is dan ook dat geen enkel eclectisch interieur er precies hetzelfde uitziet. Er ligt geen concreet ontwerp aan deze woonstijl ten grondslag, want de inrichting ontstaat op een natuurlijke manier. De beste meubels, kleuren en stijlelementen naar persoonlijke voorkeur vormen de basis voor deze gecombineerde woonstijl.

Wat is een eclectisch interieur?

Een eclectisch interieur is het beste te omschrijven als een combinatie van woonstijlen, mix van materialen en samenvoeging van kleuren. Het is dan ook een interieurstijl die heel persoonlijk is, waarbij alle favoriete voorkeuren samenkomen in een geheel eigen stijl. De mengelmoes van meubels, kleuren en materialen zorgt voor een authentieke uitstraling en unieke sfeer.


Het is bijvoorbeeld mogelijk om op een strakke en moderne gietvloer een vintage stoel neer te zetten naast een klassieke bank. De kleuren hoeven niet te matchen, maar mogen ook contrasteren net als dat felle kleuren de aandacht mogen trekken. In een eclectisch interieur is alles mogelijk, van een bohemian salontafel van riet tot een boekenkast in hoogglans wit.


Bonte verzameling met uitbundig karakter

Het mixen en matchen van meubels, kleuren en materialen zorgt in een eclectisch interieur voor een bonte verzameling. Het uitbundige karakter is kenmerkend door juist voor combinaties te kiezen die niet alledaags zijn. In een eclectisch interieur maakt het niet uit of oude en nieuwe meubels door elkaar staan. Of dat er voor een bloemetjesbehang wordt gekozen in combinatie met zwarte meubels.


Het is uiteraard wel mogelijk om er een samenhangend geheel van te maken, zodat de rust bewaard blijft. Bijvoorbeeld door bepaalde materialen, designs of kleuren op diverse plekken in het interieur te laten terugkomen. Dit kan heel subtiel of juist heel opvallend vorm krijgen.


Speciale aandacht voor woonitems

Een eclectisch interieur is al persoonlijk, maar nog persoonlijker te maken door ruimte te maken voor een verzameling van woonaccessoires. Het is bijvoorbeeld mogelijk om ruimte te maken in een vitrinekast of op een dressoir om daar de persoonlijke woonitems een plek te geven.


Naast een centrale plek biedt een eclectisch interieur natuurlijk alle gelegenheid om meerdere plekken in het interieur te gebruiken voor een verzameling met accessoires. In plaats van allerlei accessoires is het eveneens mogelijk om één of meerdere grote eyecatchers een plek te geven.


Mix van kleuren en patronen

In een eclectisch interieur zie je vaak meerdere kleuren en patronen en niet een enkele kleur of één patroon. Er is wat dat betreft veelal sprake van een avontuurlijke en gedurfde combinatie van kleuren en patronen. Het bijzondere van een dergelijke inrichting is dat kleuren en patronen niet perfect op elkaar afgestemd te hoeven zijn. De balans is juist vaak ver te zoeken door prints en kleuren door elkaar te gebruiken.


Tijdloos zonder trend

Het voordeel van een eclectisch interieur is dat de mix van woonstijlen tijdloos is zonder dat er een woontrend van toepassing is. Het tijdloze karakter en de avontuurlijke samenstelling van meubels, kleuren en materialen maakt dat deze interieurstijl nooit verveelt. Een voordeel is bovendien dat een meubel gemakkelijk is te vervangen. Het nieuwe meubel hoeft daarbij niet in de stijl van een bepaalde woontrend te zijn. Dit geldt eveneens voor het gebruik van andere kleuren of patronen.


Een enkel item of element vervangen of veranderen, zorgt al voor een compleet nieuwe look. Een eclectisch interieur begint met een basis, maar het leuke is dat deze woonstijl steeds te veranderen is zonder rekening te hoeven houden met een trend. Deze interieurstijl is onder meer perfect als je ervan houdt om vintage markten en tweedehands markten af te struinen. Bijvoorbeeld om te zoeken naar een pronkstuk of authentieke woonaccessoires.

Gepubliceerd op21 februari 2023 om 11:37
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga