Deel deze spotlight

DUTCH DESIGN OVER DE GRENS

TekstMarieke Pool
BeeldKeesnan Doggers

Het grootste ontwerpersevent van het noordelijke deel van Europa is de Dutch Design Week. Tijdens deze week in Eindhoven tonen ruim 2.500 ontwerpers hun werk aan zo’n 300.000 bezoekers uit de hele wereld. En dat werk valt doorgaans behoorlijk in de smaak. Wie waren de voorgangers van deze talenten? Naast de Hollandse Meesters noemen wij graag...

GERRIT RIETVELD (1888-1964)

Gerrit Thomas Rietveld ontwierp meubels en later huizen voor de moderne mens. Eenvoudig en abstract was zijn devies. Daarnaast maakte hij ook grafisch werk, onder meer affiches en omslagen voor tijdschriften. Hij is vooral bekend als lid van De Stijl (een beweging waarin een vernieuwende kunststroming gepropageerd werd) en als pionier van het nieuwe bouwen.

Rietveld ontwierp in opdracht van en in samenwerking met Truus Schröder in 1924 zijn eerste woonhuis: het Rietveld-Schröderhuis. Het is ontworpen vanuit het interieur dat met schuifwanden doorlopend veranderd kon worden. Van buiten opgetrokken uit vlakken en gekleurde lijnen, groeide het uit tot voorbeeld van De Stijl-architectuur. Het huis staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst.

‘‘t is geen religie, die me leidt en geleid heeft.

‘t is geen idealisme, dat me dringt.

‘t is puur egoïsme, de realisering van eigen bestaan.’

PIET MONDRIAAN (1872-1944)

Kunstenaar Piet Mondriaan is bij het grote publiek vooral bekend om zijn abstracte en non-figuratieve kunst en als grondlegger van kunstbeweging De Stijl. Mondriaans vroege werk bestond uit landschappen en stillevens die kenmerkend waren voor de Haagse School. Later werd zijn werk abstracter. Hij reduceerde zijn schilderijen tot platte vlakken met primaire kleuren en precieze zwarte lijnen. Ook nadat Mondriaan zich distantieerde van De Stijl bleef hij zijn esthetiek verder ontwikkelen – een esthetiek die we nu kennen als neoplasticisme.

GISPEN

Gispen werd in 1916 opgericht door Willem Hendrik Gispen. Inmiddels zijn de producten van dit bedrijf al meer dan honderd jaar toonaangevend in de wereld van design, innovatie en kwaliteit. De Gispen 412 fauteuil is van alle klassiekers veruit het meest bekende ontwerp van Willem Hendrik Gispen. De fauteuil staat bekend om de tijdloze vormgeving en zijn comfortabele zit. Het frame bestaat uit een tweedelig verchroomde stalen buis die handmatig is gebogen. De karakteristieke armleggers van bakeliet maken deze stoel compleet.

LOTEK LAMP

Benno Premsela ontwierp in 1982 een vloerlamp die wereldwijd furore maakte. De lamp behoort vandaag de dag nog steeds tot een van de bekendste designklassiekers van de Nederlandse verlichting. Een perfecte grafische samenstelling van een paar dunne lijnen en een kubus van zacht linnen. Het ontwerp omvat veel aspecten: minimalisme, architectuur, balans en functionaliteit.

MARCEL WANDERS

Ontwerper Marcel Wanders brak in 1996 door met zijn Knotted chair, een prachtige designstoel die volledig gemaakt is van versterkt hout. Tegenwoordig is Marcel Wanders directeur van het designmerk Moooi en werkt hij voor topmerken als Kartell, Magis en Flos. Naast stoelen ontwerpt hij ook tafels, lampen, kasten en designbehang. Niet gek dat deze alleskunner internationaal flink aan de weg timmert.

EN WE KUNNEN NOG WEL EVEN DOORGAAN

Artifort: de oogstrelende en exclusieve designmeubels van dit Hollandse merk zijn niet voor niets in collecties van het Museum of Modern Art en Centre Pompidou opgenomen.

Zuiver: het ontwerp van morgen voor het interieur van vandaag. De frisse en modieuze meubels, verlichting en accessoires van Nederlandse bodem worden in meer dat tachtig landen op drie verschillende continenten verkocht.

Gelderland: Nederlandser kan haast niet. Dit Culemborgse bedrijf maakt al sinds 1936 meubels, vaak in samenwerking met Nederlandse ontwerpers als Lex Pott, Bertjan Pot, Jan des Bouvrie en Scholten & Baijings. Dat valt niet alleen in Nederland op!

Gepubliceerd op22 mei 2022 om 9:00
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga