Deel deze spotlight

Die broek heeft nog nooit zo lekker gezeten

TekstMARIEKE POOL
BeeldPATRICIA KEIZER

Restmaterialen en afgedankte kleding staan niet langer aan de zijlijn. Ze zijn de voedingsbodem voor stijlvol meubilair. Een prachtige toevoeging aan onze circulaire economie!

GZ is dol op slimme oplossingen. Denk aan het upcyclen van oude kleding of het hergebruiken van plaatmateriaal. We vinden het fantastisch dat veel stoffenleveranciers al met 100% gerecyclede polyester of wol werken en we juichen het verder circulair maken van onze branche meer dan toe. Het is niet voor niets dan we graag werken met merken als Planq, Casamania, Vepa en Camira.

DE VOORLOPERS

We nemen een aantal merken onder de loep en beginnen met het merk Planq. Dit bedrijf van tweelingbroers Anton en Dennis Teeuw maakt meubels van onder meer oude stewardessenuniformen van KLM, spijkerbroeken en legerkleding. De broers produceren uit de oude kleding een nieuwe vezel die ze gebruiken voor het bekleden stoelen en barkrukken. Hiermee verminderen ze bovendien de enorme berg textielafval die we gezamenlijk produceren. Vepa is ook een schoolvoorbeeld van een partij die hergebruik van producten en grondstoffen serieus neemt. Zij proberen producten eerst 1-op-1 opnieuw te gebruiken. Binnen en buiten organisaties. Lukt dit niet? Dan wordt er gekeken naar de mogelijkheid om onderdelen her te gebruiken of te recyclen. Van dit laatste is Felt een geweldig voorbeeld. Deze stoelen zijn gemaakt van gerecycled kunststof.

WEGGOOIEN IS UIT DE MODE

Alles is een grondstof. Wist je dat circulariteit bij de bouw van ons nieuwe pand leidend is geweest? Onze fundering en toegangswezen zijn gemaakt van circulair beton en voor de inrichting is voor 98% gebruik gemaakt van circulaire, secondlife en refurbished meubilair. Practise what you preach.

Gepubliceerd op25 december 2022 om 9:00
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga