Deel deze spotlight

De ideale werkplek maken

Tekst
BeeldXYTO Media

Ben je van plan om thuis een werkplek te maken of in het kantoor van je bedrijf? Maak er dan een ideale werkplek van om zo comfortabel en ergonomisch mogelijk te werken. Er zijn verschillende tips om je werkplek zo in te richten dat je optimaal functioneert en presteert.

Kies voor ergonomisch kantoormeubilair

Het inrichten van een ideale werkplek begint met de aanschaf van ergonomisch kantoormeubilair. Kies een bureau met een hoogte die af te stemmen is op je lengte, zoals een verstelbaar bureau. Het is daarbij aan te raden om het bureaublad minimaal 80 cm 120 cm te laten zijn. Op deze manier heb je voldoende werkruimte en mogelijkheden om een ergonomische zithouding aan te nemen. Koop een ergonomische bureaustoel met verstelbare onderdelen, zoals de zitting, rugleuning en armleuningen.


Let op de kijkafstand tot het beeldscherm

Heb je een beeldscherm op je bureau staan? De kijkafstand is belangrijk om er een ideale werkplek van te maken. Een kijkafstand van minimaal 50 cm voor een beeldscherm van 14 inch is prima. Bij een beeldscherm van 15 inch dient de kijkafstand minimaal 60 cm te zijn en bij een 17/18 inch beeldscherm is de ideale kijkafstand 70 cm. Neem plaats aan je bureau en zorg dat je met je ogen recht vooruitkijkt naar de bovenste vijf cm van het beeldscherm. De optimale kijkhoek voor het werken met een beeldscherm bevindt zich tussen 20 en 22 graden. Verder geldt dat je toetsenbord een ideale positie heeft met een afstand van 10 cm tot de bureaurand.


Neem de juiste werkhouding aan

Heb je het bureau en de bureaustoel helemaal op jouw lengte afgestemd? Check dan of je in staat bent om daarmee de ideale werkhouding aan te nemen. Het is bij een ergonomische werkhouding de bedoeling dat je onderarmen op het bureaublad komen te liggen zonder dat je daarbij je schouders omlaag of omhoog trekt. Je benen dienen zich in een hoekpositie te bevinden met je knieƫn in 90 graden gebogen. Je voeten staan dan plat op de vloer. Het is om lichamelijke klachten te voorkomen belangrijk om rechtop te zitten met je onderrug tegen de zitting. Voorkom dat je met gebogen schouders komt te zitten of je nek te ver naar beneden buigt. Doe je dat wel dan loop het risico op pijn in je schouders, nek of rug.


Zorg voor een prettige werkomgeving

Een verstelbaar bureau en ergonomische bureaustoel in combinatie met een goede werkhouding zijn de eerste vereisten voor een ideale werkplek. Het is echter ook belangrijk om de werkomgeving zo prettig mogelijk te maken. Een saaie en kleurloze werkplek met alleen een bureau en bureaustoel werkt niet echt inspirerend. Richt het kantoor of je thuiswerkplek daarom zo in dat jij je er prettig in voelt. Je kan het kantoor aankleden met decoratie, maar ook met kunst aan de muur. Maak er een natuurlijke werkomgeving van door kantoorplanten neer te zetten. Er zijn planten die bijvoorbeeld een luchtzuiverende werking hebben.


Denk aan de lichtinval

Bij het maken van een ideale werkplek is het verder van belang om met de lichtinval rekening te houden. Het is fijn om je bureau bij het raam te zetten om zo van natuurlijk licht te profiteren. Kijk wat de beste positie is voor je bureau en maak eventueel gebruik van raambekleding met zonwering. Op deze manier voorkom je eventuele hinder door fel zonlicht. Uiteraard denk je ook aan verlichting om je werkplek van voldoende licht te voorzien. Dit is ideaal tijdens donkere dagen net als in de winter als de dagen korter zijn. Je kan bijvoorbeeld een bureaulamp op je bureau neerzetten.

Gepubliceerd op20 juni 2023 om 12:16
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga