Deel deze spotlight

Cultuur en natuur in de Office Villa

Tekst
BeeldMetaglas

In de signatuur van HofmanDujardin zijn intuïtie en creatie verenigd. Waarden als ruimtelijkheid, geborgenheid, expressie en connectie vormen de inspiratiebron voor persoonlijke architectuur waarbij aan de kwaliteit geen concessies worden gedaan. De Office Villa, de thuisbasis van het architectenbureau, toont het DNA van HofmanDujardin. Hier is voelbaar hoe waardevol het is wanneer eenvoud en kwaliteit, openheid en privacy elkaar versterken en overal zicht is op de omgeving.

Toch was het primaire gevoel bij een bezoek aan de HofmanDujardin Office Villa vooral verwondering. De foto’s beloofden een kantoor waar de ruimtelijke beleving en connectie met de omgeving de boventoon voeren, maar in plaats daarvan zie je als bezoeker eerst een witgeschilderde kantoorgevel uit de jaren 80. Michiel Hofman ervoer dat niet anders toen hij kennismaakte met de locatie. “Het was een shock”, zegt hij over zijn initiële reactie. “Maar al snel zag ik het potentieel waar Barbara (red: Dujardin) op doelde. Achter het kantoor stond namelijk de oude loods van een aannemer. Grenzend aan het water én geschikt als basis voor het toekomstige kantoor en visitekaartje van HofmanDujardin.”

Wat volgde was een intensief project van een jaar waarbij ook Metaglas als partner was betrokken. “De hele loods is gestript. De gevel ging eruit en uiteindelijk bleven alleen de kolommen, zwevende houten balken en de fundering over.” Een blank canvas voor HofmanDujardin. En een kader om hun ontwerpfilosofie, Shaping Intuition, te vertalen naar een omgeving die het kantoor past als een handschoen.

Van 0 naar 100

De gevel werd nieuw opgetrokken en voorzien van grote Metaglas puien. Alle installaties zijn geheel vernieuwd en aangepast aan de hoogste duurzaamheidseisen, data opnieuw aangelegd, fris sanitair, nieuwe riolering, het dak werd geïsoleerd én er werd ruimte gecreëerd voor een grote gastvrije keuken. “In een jaar gingen we van 0 naar 100”, zegt Hofman daarover. Dat betekende echter niet dat hij tussendoor geen tijd nam om het ontwerp te optimaliseren. “We zaten er bovenop. Daardoor is er nog veel tijdens de uitvoering veranderd. Zo waren in eerste instantie wit gestucte plafonds voorzien, maar toen de ruwe houten balken zichtbaar werden, is besloten die in het ontwerp te integreren. Nu is het plafond hét beeldmerk van ons kantoor geworden.”

Cultuur en natuur

Aan de akoestiek leveren de oude balken een grote bijdrage, maar dat is niet de enige waarde. Hofman: “Shaping Intuition is het samenbrengen van cultuur en natuur; een visie waarin we de wereld samenvatten. Uitgangspunt is dat de natuur een bestaand gegeven is, en cultuur de interventie van de mens. Die moeten zich tot elkaar verhouden, in harmonie zijn. Het belangrijkste is namelijk: hoe bewegen en voelen mensen zich in hun omgeving? Onze ervaring is dat behoeftes fluctueren. De behoeftes aan licht, lucht, ruimte, geborgenheid, expressie en connectie wisselen elkaar af. Allen zijn het basisbehoeften, maar de mate waarin we het willen ervaren verschilt per persoon, maar ook per activiteit of dag. Daarom is het zo belangrijk dat architectuur afwisselend is, zodat iedereen persoonlijke vrijheid ervaart en in een gebouw zijn balans vindt.”

Balans

Het borgen van de waarden wordt echter niet alleen beïnvloed door de kwaliteit van het gebouw en de inrichting, ook het programma, de stedenbouwkundige context en de relatie met de omgeving spelen daar een rol in. In de Office Villa zijn bijvoorbeeld grote glazen schuifpuien verzonken in de grond aangebracht. Daardoor ontbreekt de visuele drempel, ervaar je het leven buiten en is de tuin – ontworpen door Piet Oudolf – een interieurbeleving geworden. Waarbij het groen zomers beschutting biedt en in de winter vrije toegang heeft tot de werkvloer.

Drie strategisch geplaatste blokken verdelen de ruimte in verschillende zones en voorkomen een te hoge lichtintensiteit bij de werktafels in het hart van het kantoor. Al was dat niet de enige motivatie voor Hofman. “Dat waren de oude schoongekrabde kolommen”, legt hij uit. “De ritmische positionering van de kolommen bepaalde de indeling van de werkvloer. De (facilitaire) blokken, vergaderruimtes, keuken, etc. alle elementen zijn hierop afgestemd en met elkaar uitgelijnd waardoor een soort vanzelfsprekendheid ontstaat. Een evenwichtige compositie die zorgt voor een rustige beleving.”

Robuust en verfijnd

Het gevoel voor verhoudingen dat het interieur kenmerkt is ook aan de buitenzijde zichtbaar. Net als de combinatie van robuuste en verfijnde elementen. “Door een diversiteit aan meubilair, verlichting, kleuren en structuren creëerden we verschillende karakters”, aldus Hofman. Terwijl de gevel meer uniform is en een ogenschijnlijke eenvoud uitstraalt. Hier zorgen de precisie en de balans van de compositie ervoor dat de materialen gaan spreken. De gevel - opgetrokken uit rode bakstenen en afgewisseld met forse aluminium geveldelen - is weliswaar nieuw, maar houdt de herinnering aan de oude aannemersloods levend.

Gepubliceerd op24 mei 2021 om 13:20