Deel deze spotlight

Binnendeuren verdwijnen in elke wand

Tekst
BeeldXYTO Media

In het kleine Belgische dorpje Hives ademen de vijf kamers van gastenverblijf L’Ardenne Autrement de sfeer van de Ardennen. Elke ruimte is er afgewerkt met een andere houtsoort, ook de binnendeuren, die dankzij het Argenta Invisidoor deurkadersysteem ‘verdwijnen’ in de wand.

HET VOORDEEL VAN HET ARGENTA INVISIDOOR-SYSTEEM

L’Ardenne Autrement opende zijn deuren in juli 2020. Aan de bouw van het gastenverblijf ging drie jaar voorbereiding vooraf. Vier kamers verwijzen elk naar een seizoen en de vijfde kamer –het summum van comfort en luxe– is de Vier seizoenen suite. Elke kamer kent een andere sfeer en is afgewerkt met een specifieke houtsoort.

Eigenaar Serge Etienne kwam via zijn architect in contact met Atelier JS, dat de inrichting van het gastenverblijf voor zijn rekening nam. Fabrikant van onzichtbare binnendeursystemen Arlu kwam pas later in beeld, toen Julien Schautteet (Atelier JS) de Invisidoor deurkadersystemen van Argenta voorstelde. ‘Deze discrete deuren bleken een uitstekende keuze door hun minimalistische esthetiek en verfijnde design,’ aldus Schautteet. ‘Op die manier konden we ons concentreren op de eyecatchers in de inrichting, zonder dat scharnieren of deurlijsten de aandacht afleiden. Praktisch gezien zorgt dit product dankzij het magnetische slot en de akoestische dichting bovendien voor een optimaal geluidscomfort. Iets wat met een klassiek alternatief nooit mogelijk was geweest.’

‘Het grootste voordeel van het Invisidoor systeem? De esthetische uitstraling,’ vult Serge Etienne aan. ‘Omdat de deurstijlen onzichtbaar ingewerkt zijn, lijken de kamers optisch groter.’ Ook volgens Julien Schautteet bieden de verborgen scharnieren en het volledige onzichtbare aluminium kader van Invisidoor inderdaad heel wat mogelijkheden op het vlak van esthetiek. Deuren kunnen perfect worden uitgelijnd met de muren, waardoor je heel creatief met de ruimte kunt omspringen. Alle deuren in dit project zijn anders, maar allemaal gaan ze naadloos op in de muur waarin ze ingewerkt zijn. Er zijn gelamineerde deuren, deuren bekleed met eikenhout of deuren die verdwijnen achter behang of een geprinte foto. Maar je kunt hier evengoed stalen deuren met glas vinden.

Cédric Courtois (Arlu): ‘Met dit project konden we als het ware alle registers opentrekken. We tonen hier bijna alle mogelijkheden van het Argenta Invisidoor-systeem en zijn ingewerkte scharnieren en deurlijsten. En nog eens in verschillende afwerkingen ook.’ Julien Schautteet kijkt dan ook tevreden terug op dit project: ‘We houden van een functioneel ontwerp, maar wilden graag iets artistieks en origineels toevoegen aan dit project. Onder andere dankzij Argenta Invisidoor is dat perfect gelukt. Zo leiden de binnendeuren nergens de aandacht af van het decoratieve. Integendeel, ze gaan er helemaal in op. Voor elk type deurblad, bekleding en afwerking hebben we één constante kunnen aanhouden, namelijk dat de deur perfect opgaat in de wand.’

Gepubliceerd op5 november 2021 om 8:30