Deel deze spotlight

Arpa brengt kleur in het leven

Tekst
BeeldArpa Nederland BV

Arpa Industriale uit Italië, ontwikkelt en produceert al ruim 65 jaar spraakmakende plaatmaterialen. Via verkoopkantoren in Europa, en ook in Nederland, vinden de platen hun weg naar onder meer keukens, badkamers, meubels, treinen en ziekenhuizen. We spreken met Rutger de Jong, directeur Arpa Nederland over de nieuwste ontwikkelingen.   

“We zitten in de hoek van decoratieve gebruiksvriendelijke plaatmaterialen en leveren in feite afwerklagen”, vertelt Rutger. “Ons plaatmateriaal wordt veel gebruikt voor een breed scala aan interieur toepassingen. Het materiaal gaat lang mee door de manier waarop het geproduceerd wordt, het brengt kleur en structuur in het leven en is ook nog eens makkelijk schoon te houden”.

Duurzaamheid als ‘key driver’ voor innovatie

“Duurzaamheid voor Arpa Industriale zit hem in zowel het productieproces als de producten. Bij de ontwikkeling van Arpa producten focussen we ons enerzijds op meer duurzame grondstoffen en anderzijds op producten met een lange levensduur.   

Arpa focust zich op de ontwikkeling en productie van 2 soorten materialen; aan de ene kant de traditionele HPL-platen en andere kant op het zeer innovatieve product FENIX®. HPL-platen bestaan al ruim 100 jaar en Fenix is nu zes jaar op de markt”, aldus Rutger. “Het verschil tussen beide producten zit in de productopbouw, in een compleet andere toplaag. De toplaag van Fenix wordt gemaakt met behulp van transparante layers die voorzien zijn van pigment. In de toplaag zitten daarnaast speciale bestanddelen die ervoor zorgen dat er hele mooie producteigenschappen ontstaan. Fenix is supermat, voelt zeer prettig aan, is makkelijk schoon te houden en gebruikerskrasjes verdwijnen als sneeuw voor de zon door wrijving of warmte. Deze combinatie van eigenschappen maakt het materiaal zeer geliefd voor ontwerpers, gebruikers en zij die voor hun projecten willen investeren in dingen die mooi zijn, mooi moeten blijven en lang mee kunnen gaan.”

“Duurzaamheid in zowel HPL-platen als Fenix. Voor beide materialen ontwikkelen we productietechnieken die er voor zorgen dat het materiaal langer dan gebruikelijk meegaat. Daarnaast kijken we ook naar de grondstoffen die we ook zo duurzaam als mogelijk willen gebruiken. Dat betekent dat we continu blijven zoeken naar nog betere natuurlijke grondstoffen. Een voorbeeld is de door ons ontwikkelde BLOOM kerntechnologie die we kunnen inzetten voor zowel onze Arpa HPL platen maar ook de Fenix. De helft van de gebruikelijke hars vervangen we hierbij door het natuurlijke bindmiddel Lignin. Door de BLOOM kerntechnologie in te zetten gebruiken we 28% minder water, 38% minder energie en onze ecologische footprint laat 46% minder CO2-uitstoot zien.                                                                                                                                     

Naast dit alles hebben we zeer recent voor onze premium finishes van de Arpa HPL-platen de VIS technologie ontwikkeld. Zonder gebruik te maken van een speciale overlay vergroten we de slijtage en krasweerstand in hoge mate, waardoor ook deze platen het label ‘durable’ kunnen dragen.”

Geïntegreerde spoelbak

“Op de MaterialDistrict Rotterdam van 17 - 19 maart gaan wij inzoomen op deze noviteiten. We doen dit op 2 plekken; de reguliere stand en op de innovatie hot-spot waarvoor we geselecteerd zijn. We laten naast een VIS tafel o.a. een bijzondere keuken van Elle Décor zien van circa 6 meter lang die hiervoor gepresenteerd is in Milaan. In het kader van duurzaamheid zullen we deze keuken, na de beurs in ons pand in Schiedam gaan gebruiken. Zowel standaard Fenix, alsmede Fenix NTM BLOOM technologie platen zijn naast een geïntegreerde Fenix spoelbak toegepast in de keuken.

Wij denken dat Arpa er in slaagt te bewijzen dat de combinatie tussen duurzaam en esthetiek de toekomst is daar waar het gaat om innovatie. Wij blijven decoratief inspireren en nieuwe productietechnieken ontwikkelen om ons steentje bij te dragen aan een duurzame wereld, voor onszelf, onze kinderen en toekomstige generaties.

Tekst / Foto: Arpa

Gepubliceerd op3 april 2020 om 8:38