Deel deze spotlight

Alternatieven voor stucwerk

Tekst
BeeldXYTO Media

Er zijn allerlei alternatieven voor stucwerk om wanden af te werken. Stucwerk is nog altijd populair, omdat er hierdoor een strakke en moderne wandafwerking mogelijk is. Dit geldt echter eveneens voor alternatieven voor stucwerk, waarbij er een ruime keuze is uit designs, materialen, kleuren en structuren. Er is een reden voor dat alternatieven voor stucwerk in populariteit toenemen. Dit komt omdat stucwerk doorgaans vrij kostbaar is met een hoge prijs per m2 en alternatieven vaak goedkoper zijn.

Renovlies behang voor een strakke afwerking

Renovlies behang is de laatste jaren sterk in opkomst als alternatief voor stucwerk. Er is namelijk renovlies behang verkrijgbaar dat als wandafwerking qua strakheid en vlakheid vergelijkbaar is met stucwerk. In steeds meer nieuwbouwwoningen worden wanden dan ook met renovlies afgewerkt in plaats van met stucwerk. De tussenwanden en betonmuren van nieuwbouwwoningen worden behangklaar opgeleverd. Renovlies is daarmee een uitstekend alternatief voor stucwerk als behang dat voornamelijk bestaat uit polyestervezels en papier. Het is een sterke behangsoort die met latex in een kleur naar keuze verder is af te werken.


Glasweefselbehang met patroon

Glasweefselbehang is een van de andere alternatieven voor stucwerk. Dit type behang kenmerkt zich door een structuur die overigens in allerlei variaties beschikbaar is. Een populair motief voor glasweefselbehang is bijvoorbeeld de visgraatstructuur. De wanden krijgen hierdoor een luxe uitstraling. Het ruitjespatroon is een ander bekend voorbeeld van glasweefselbehang. De ruitjesstructuur is zowel in een grof patroon als met een verfijnd design beschikbaar. Na het aanbrengen van glasweefselbehang is de muur in iedere gewenste kleur met muurverf af te werken. Overigens is glasvezelbehang een andere benaming die ook wel wordt gebruikt om glasweefselbehang mee aan te duiden. Het voordeel van dit type behang is dat kleine oneffenheden in de wand onzichtbaar zijn weg te werken.


Spachtelputz voor korrelstructuur

Spachtelputz is een alternatief voor stucwerk als de voorkeur uitgaat naar een wandafwerking met een korrelstructuur. Dit is namelijk een sierpleister die uit gebroken marmerkorrels en lijm bestaat. De korrelgrootte varieert bij spachtelputz, zodat het mogelijk is om met de voorkeur voor een bepaald formaat rekening te houden. Er is een grove structuur mogelijk, maar een verfijnde korrelstructuur behoort eveneens tot de opties. De grootte varieert van 0,5 mm tot 4 mm. Een groot voordeel van spachtelputz is dat het een wandafwerking is die heel snel te realiseren is.


Beton ciré als robuuste wandafwerking

Een alternatief voor het standaard stucwerk is beton ciré dat overigens als een vorm van stucwerk is te beschouwen en een decoratieve wandafwerking is. Beton ciré is perfect om op wanden toe te passen, maar is tevens te gebruiken als vloerafwerking. Beton ciré is in opkomst gekomen dankzij de populariteit van de industriële look en het luxe karakter. Het is een stijlvolle wandafwerking met een unieke betonlook of wolkachtig effect. Beton ciré is in allerlei kleuren verkrijgbaar en ook geschikt als toepassing in sanitaire ruimtes. Het voordeel is dat een tegelwand in de badkamer er niet eerst uitgehaald hoeft te worden. Beton ciré is namelijk rechtstreeks aan te brengen over de tegelwand. Er zijn overigens verschillende variaties van beton ciré, zoals microcement.

Gepubliceerd op14 februari 2023 om 14:51
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga