Deel deze spotlight

Alles over watergedragen verf

Tekst
BeeldXYTO Media

Er zijn allerlei soorten verfsoorten die geschikt zijn voor uiteenlopende doeleinden. Het is belangrijk om bij de keuze voor een bepaald type verf met het materiaal, de ondergrond en situatie binnen of buiten rekening te houden. Een veelgebruikte verfsoort is watergedragen verf. Dit is een verf op waterbasis die door de specifieke kenmerken perfect is om binnen te gebruiken. Maak hier kennis met deze kenmerken en ontdek nog veel meer over watergedragen verf.

Wat is watergedragen verf?

Watergedragen verf bestaat grotendeels uit water, maar kent ook andere oplosmiddelen, zoals deeltjes acryl. De overige bestanddelen van verf op waterbasis bestaan uit een bindmiddel, hulpstoffen en kleurstof.


Kenmerken watergedragen verf

Een belangrijk kenmerk van watergedragen verf is dat deze geurarm is en snel droogt. Een ander kenmerk is dat het een milieuvriendelijke soort verf is. Bovendien hecht verf op waterbasis zich goed en zijn er elastische kenmerken op van toepassing. Een groot voordeel van deze verfsoort is dat de verf niet vergeelt. Het milieuvriendelijke karakter en geurarme samenstelling maakt deze verf bij uitstek geschikt om binnen te gebruiken. Overigens zijn er ook verfsoorten op waterbasis die buiten te gebruiken zijn. Het is dan wel belangrijk om met de snelle droogtijd rekening te houden als de zon schijnt en het boven de 20 graden Celsius is.


Toepassing verf op waterbasis

Verf op waterbasis is te gebruiken voor verschillende schilderwerkzaamheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om er kozijnen mee te schilderen en ander houtwerk. Hiervoor is watergedragen lak geschikt. Hout is een van de soorten ondergronden waar deze verf geschikt voor is, maar de lak is ook te gebruiken om bijvoorbeeld metalen kozijnen te schilderen. Zo is het eveneens mogelijk om met watergedragen verf objecten van kunststof te verven. Er zijn dan ook allerlei opties om verf op waterbasis te gebruiken, zoals onder meer ook om een kast of tafel van een nieuwe look te voorzien.


Speciale kwasten

Watergedragen verf heeft een andere samenstelling dan verf op terpentinebasis. Er zijn wat dat betreft dan ook speciale kwasten beschikbaar om met verf op waterbasis te schilderen. De klassieke zwarte varkenshaarkwasten zijn niet geschikt om voor watergedragen verf te gebruiken. Hier zijn speciale kwasten voor ontwikkeld die uit een combinatie van gemodificeerde polyestervezels bestaan. Een kenmerk van deze vezels is dat deze veerkrachtig zijn en veel verf opnemen. De afgifte van verf gebeurt met deze kwast op een gelijkmatige en geleidelijke manier. Dit heeft als voordeel dat de laagdikte van de verf naar wens is aan te brengen. De bovenzijde van de vezels is zo uitgevoerd dat er een streeploos resultaat ontstaat. De kwast is na gebruik het beste te bewaren in een laagje verdunde verf om te voorkomen dat deze uitdroogt.


Houd rekening met een snelle droogtijd

De snelle droogtijd is een van de kenmerken van watergedragen verf en dit brengt niet alleen voordelen met zich mee. Het is natuurlijk ideaal dat de verf snel droogt om na de droogtijd een volgende laag aan te brengen. Een nadeel is echter dat de verf zo snel kan drogen dat je het schilderen direct goed moet doen. Het is bijvoorbeeld lastig om een plekje bij te werken, want dit blijft doorgaans zichtbaar.

Gepubliceerd op18 februari 2023 om 15:13
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga