Lindis Lodge Nieuw Zeland

n de Nieuw-Zeelandse Alpen is het prachtige Lindis Lodge gebouwd.

Deze lodge bestaat uit vijf luxe hotelkamers. Het ontwerp gaat feilloos op in het glooiiende landschap, onder meer dankzij de bijzondere dakconstructie, gemaakt van gecertificeerd australies inheems hardhout lamellen. Gebruik van duurzaam hout maakt het mogelijk om niet-standaard constructies op te trekken in een al even bijzondere omgeving en daar is in dit geval dankbaar gebruik van gemaakt.

Overigens is in Nieuw-Zeeland niet alleen het landschap bijzonder, ook de weeromstandigheden zijn er extreem te noemen. Zo kan het rond de lodge in de zomer met gemak 35°C worden, terwijl het kwik in de winter tot min 16°C kan dalen. Ook dat soort omstandigheden zijn echter geen probleem voor een gebouw dat grotendeels is gemaakt van hout.

De Lindis Lodge is een van de bijzondere gebouwen die zijn opgenomen in het onlangs verschenen boek Tomorrow’s Timber van dr. ir. Pablo van der Lugt (Green Matters/TU Delft) en ir. Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie/de Bouwcampus). Van der Lugt en Harsta beschrijven in hun boek de vele voordelen van het gebruik van gecertificeerd duurzaam hout als bouwmateriaal.

Speciaal voor PEFC is er een gepersonaliseerde editie van het boek verschenen. Aan de hand van dat boek trekken de schrijvers de komende maanden door het land, om in speciale workshops (Tomorrow’s Timber Talks) architecten, ontwerpers en ontwikkelaars in de bouw bij te praten over de gebruiksmogelijkheden van duurzaam hout. Het gaat dan overigens niet alleen over bijzondere gebouwen zoals de lodge in Nieuw-Zeeland, maar ook over meer alledaagse toepassingen van duurzaam hout als bouwmateriaal.

Gepubliceerd op27 juli 2023 om 0:00