Biophilic design & interieurarchitectuur

Biophilic design is een vorm van architectuur waarbij de inspiratie uit de natuur komt. Dit houdt in dat het interieur grotendeels bestaat uit natuurlijke vormen, natuurlijke materialen, natuurlijk licht en uiteraard een breed scala aan planten. Hiermee wordt een inspirerende en rustgevende omgeving gecreëerd, waarin medewerkers, bezoekers, bewoners of gasten zich vele malen fijner en vitaler voelen.

Voordelen van biophilia ontwerp

Een ontwerp op basis van biophilic design bevordert creativiteit, vermindert stress en verbetert helderheid van denken. Ook verhoogt het ons algemeen welzijn en versnelt het genezingsproces. Door verschillende aspecten samen te brengen in een ontwerp, kan er een ideaal klimaat worden gecreëerd waarin mensen kunnen wonen, werken of verblijven. Biofiel ontwerp kan onder worden gebracht in drie categorieën: aarde van de natuur, natuur in de ruimte en natuurlijke analogen.


Biophilic design rendeert

Organisaties in de wereld passen steeds vaker een biophilia ontwerp toe, omdat het bedrijf zich als duurzaam wil profileren. Daarnaast willen ze een fijne werkplek voor het personeel realiseren. Wat vaak vergeten wordt is dat het veel geld voor de organisatie kan opleveren. Dit komt voornamelijk door een verhoogde productiviteit en minder ziekteverzuim van werknemers. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 90% van de organisatiekosten bestaan uit personeelskosten. Energie van een bedrijfspand wordt geschat op 1% en de huur op 9% van de totale kosten. Het slimst is daarom een groene investering te doen in personeel. Ook al de kleinste verbeteringen in productiviteit of ziekteverzuim levert vele malen meer financieel rendement!


De waarde van biophilic design in diverse sectoren


Onderwijs

Studenten en leerlingen die onderwijs krijgen op een locatie met biophilic design elementen hebben een hoger concentratieniveau en minder last van eventuele ADHD. Hierdoor stijgen de leercijfers gemiddeld met maar liefst 20 tot 25%!

Kantoorpanden

De productiviteit op kantoor wordt tot wel 8% verbeterd. Het gevoel van welzijn stijgt gemiddeld met 13%, waardoor personeel zich minder vaak ziek meldt en vaker aanwezig is. Bovendien stimuleert biophilic design hierdoor de focus en creativiteit. Win-win!

Hospitality

Gasten zijn bereid om tot wel 23% meer te betalen voor een kamer met biophilia of met uitzicht op biophilic design.

Gezondheidssector

In de gezondheidssector dalen de postoperatieve hersteltijden met 8,5% wanneer er biophilic elementen in het pand aanwezig zijn. De pijnmedicatie daalt hierdoor zelfs met 22%. Daarnaast heeft het een kalmerend en herstellend effect op bewoners.


Ten Brinke Interieurbeplanting werkt voor het ontwerpen van biophilic design graag samen met interieurarchitecten van Studio Funck & Koek. Zij baseren hun ontwerpen al jarenlang op basis van biophilia architectuur. De kennis en frisse ideeën van Studio Funck & Koek in combinatie met de praktische ervaring van Ten Brinke Interieurbeplanting maken dat wij samen prachtige projecten kunnen opleveren. Van ontwerp tot realisatie, effectief en efficiënt opgeleverd. Mooie projecten waar we trots op kunnen zijn.

Neem vrijblijvend contact op, laat u adviseren en ontdek hoe we biophilic design ook in úw ruimte kunnen integreren.

Gepubliceerd op13 maart 2021 om 0:00