LumaLano

Duurzaam viltdesign

Water, zeep, wol, wrijving en tijd vormen de belangrijkste bestanddelen van ons werk. In de organische vormen vind je de handen van haar makers.


Manja ten Donkelaar en Sophie van der Lubbe: makers, denkers, ondernemers én schoonzussen. Thuisbasis: Groninger platteland.

​Onze wortels liggen in het kunstonderwijs (Manja), de biologie (Sophie) en het modevak (Sophie). We vonden elkaar in onze gedeelde liefde voor natuur, textiel en designklassiekers. Met beiden een fascinatie voor traditionele technieken steken we die graag in een eigentijds jasje. Een 'wabi-sabi' jasje, want ons hart gaat uit naar de schoonheid van de imperfectie.


ONS MATERIAAL

Wolvilt. Ons materiaal en tevens het uitgangspunt voor al onze ontwerpen. Hoe het zich gedraagt, wat het -nog nét- verdraagt en hoe het ons werkproces voelbaar vertraagt.

De (biologische) wol is afkomstig van Europese merinoschapen. Daarnaast maken we voor het vilten gebruik van biologisch afbreekbare zeep en water dat verwarmd wordt door een zonneboiler. Zonnepanelen leveren onze elektriciteit.

De pigmenten die onze ontwerpen kleuren zijn voor het leeuwendeel afkomstig uit de planten die in de tuin achter onze werkplaats groeien.

Walnoot, guldenroede, fluitenkruid en vele andere planten geven ons de beschikking over tinten van diep donkerbruin tot helder geel-groen.

We hebben zelfs een flinke bak Friese kleigrond neergezet waar de meekrap welig in tiert.

De schillen van de uien en avocado's uit onze keukens halen de composthoop pas nadat ze hun pigmenten aan onze verfbaden hebben afgestaan.